Ombudsman se oglasio, nezakoniti ugovori Toplane

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH, postupajući prema žalbama građana koji traže isključenje sa sistema centralnog grijanja banjalučke “Toplane”, utvrdila je da to preduzeće nezakonito mijenja uslove ugovora.

U saopštenju Institucije ombudsmana navodi se da je utvrđeno da “Toplana” nezakonito i kršeći norme obligacionog prava jednostrano mijenja uslove ugovornog odnosa i onda pokrene postupak prinudne naplate potraživanja za usluge koje građani jednostavno i nedvosmisleno ne žele.

“Prema opštim principima obligacionog prava, ništavan je ugovorni odnos iz kojeg jedna strana, u ovom slučaju građanin, može izaći samo ispunjenjem niza uslova, koji su naknadno dodati, od kojih su neki praktično nemogući, jer zavise od volje trećih strana i koji podrazumijevaju dodatne finansijske obaveze samo za jednu stranu”, ističe se u saopštenju.

Ombudsmani izražavaju uvjerenje da će sudovi uzeti u obzir njihove preporuke izdate u ovakvim predmetima, u skladu sa pozitivnim propisima.

“Sa stanovišta dobre uprave i vladavine prava, neprihvatljivo je da se jedinica lokalne samouprave i javno komunalno preduzeće, čiji rad finansiraju građani, ogluši o molbe građana za izlazak iz ugovornog odnosa, samo da bi imala mogućnost da ih tuži na sudu za visoke novčane iznose, dok su oni često u stanju socijalne potrebe i bez adekvatne pravne zaštite”, poručuju iz Institucije ombudsmana.

Izvor: Srna, Atv

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: