Olgica Markanović pred sudom 21. septembra

Olgica Markanović optužena za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu, naći će se prvi put pred sudom 21. septembra.
Njoj je za sljedeći utorak zakazan početak suđenja Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, na kojem će moći da iznese javno svoju odbranu, rečeno je u tom sudu.

Markanović je u pritvoru od hapšenja 1. juna, a prema posljednjoj odluci o produženju pritvor može da joj traje do 24. septembra.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je 28. jula sudu optužni prijedlog protiv Markanovićke i njene saradnice J.T. zbog krivičnog djela – teško djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu.

Optužnim prijedlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a J.T. na godinu dana zatvora.
Markanovićki i J. T. se terete da su krivično djelo počinile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom “medicinsko-estetskom centru Tayas” u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva “plazma pen” prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primjenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije “lidokain – hlorida” koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja “plazma-pen” zbog korišćenja struje.
Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem “Plazma pen” koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: