Oglasio se i Senat Univerziteta nakon 40 dana o akciji “Klaster”

Senat Univerziteta u Banjaluci oštro je osudio sva nezakonita i nemoralna ponašanja pojedinaca i visokoškolskih ustanova u procesu sticanja stručnih i akademskih zvanja, a povodom nedavne policijske akcije “Klaster”, koja je sprovedena na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Kako navode, imajući u vidu da obrazovanje predstavlja temelj svake države i njenog napretka i da kao takvo mora biti uvijek u fokusu javnosti i cjelokupnog društva, iznenađeni su informacijom Tužilaštva BiH o nedavno sprovedenoj policijskoj akciji na određenim visokoškolskim ustanovama u RS i FBiH i privođenjima pojedinih univerzitetskih profesora.

“Poštujući ustavno načelo prezumpcije nevinosti svakog lica u krivičnom postupku, Senat Univerziteta najoštrije osuđuje sva nezakonita i nemoralna ponašanja pojedinaca i visokoškolskih ustanova u procesu sticanja stručnih i akademskih zvanja. Ovakve pojave, koje imaju teške i dalekosežne posljedice za društvo i visoko obrazovanje, moraju biti najoštrije sankcionisane”, saopštili su sa Univerziteta.

Ističu da je očigledno da oblast visokog obrazovanja traži povećanu pažnju svih organa i institucija, u smislu unapređenja legislativnog okvira, podizanja standarda kvaliteta i uspostavljanja oštrih kriterijuma eksterne evaluacije i akreditacije svih visokoškolskih ustanova.

“Ovakve štetne pojave svakako traže i najhitniju reakciju institucija koje su ovlaštene za kontrolu zakonitosti rada visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj. U tom smislu, Senat Univerziteta daje punu podršku u djelovanju resornog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Republičke prosvjetne inspekcije Republike Srpske, kao i pojačanoj kontroli svih javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: