Odlikovanje za zaštitu kulturne baštine

Medaljom zasluga za narod, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika etnologa i predsjednika Izvršnog odbora Zavičajnog društva “Zmijanje”.


Zaštita, očuvanje i promocija nematerijalnog nasljeđa Republike Srpske bio je inspirativan i kreativan prostor u kojem je Vladimir Đukanović ostvario izuzetan uspjeh. Na početku profesionalnog djelovanja, njegove atraktivne izložbe posjetiocima Muzeja otvorile su široko polje etnološkog blaga i nacionalne kulture, potvrđujući da je etnologija bez premca prvorazredan narodni rukopis. U drugom značajnom opusu rada u Muzeju RS, temeljitim istraživanjem područja Zmijanja i Republike Srpske uopšte, Vladimir Đukanović značajno obogaćuje Izdavačku djelatnost Muzeja Republike Srpske. Monografija Stari zanati, objavljena dvojezično, 2011. godine ulazi u red najznačajnijih publikacija ovog tipa, da bi potom pristigle nove knjige, Narodni bukvar, Potočare Bosanske krajine, Zmijanje, Crkve brvnare u Republici
Srpskoj, i niz izdanja koja su izdavačku djelatnost Muzeja Republike Srpske uzdigla na respektabilan nivo u muzejskoj djelatnosti na etnološkom prostoru bivše Jugoslavije.

Vladimir Đukanović je koordinator Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasljeđe u Muzeju Republike Srpske. Učestvovao je u procesu nominacije Zmijanjskog veza na listu UNESCO-a, kao prvog elemenata iz Bosne i Hercegovine, a trenutno intenzivno djeluje na novoj, međunarodnoj nominaciji, “Tradicija uzgoja konja lipicanera”.
Od 2015. godine radi na obnovi i revitalizaciji “Kočićevog ofnjišta” na Zmijanju kao i na formiranju prvog Muzeja na otvorenom u Bosni i Hercegovini, te specifične muzejske zbirke “Kočićevo ognjište”.

Medalja zasluga za narod stigla je u ruke agilnog etnologa i muzejskog savjetnika čije autorske izložbe i bogate publikacije u Muzeju Republike Srpske predstavljaju pravo narodno bogatstvo u odbrani nacionalnog identiteta, a istovremeno, i pokretački impuls razvoja ove kulturne institucije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: