Odlaze u inostranstvo i prodaju porodične grobnice

Porodične grobnice na groblju „Sveti Pantelija“ u Boriku, koje su već godinama najskuplje i najtraženije u Banjaluci, koštaju do 20.000 KM.

Upravo su ovakve ponude preplavile oglase, a najčešće su vlasnici Banjalučani koji su odselili u inostranstvo, pa se u rodni grad ne misle vraćati ni pod stare dane. Vlasnici tako najčešće zadužuju rodbinu da umjesto njih prodaju porodičnu grobnicu.

S obzirom da je groblje u Boriku, zbog dobre lokacije već godinama najtraženije, i cijene su ovde “paprene”, a kako se vlasnicima uglavnom ne žuri, nisu voljni mnogo da pregovaraju o cijeni.

Grobno mjesto za troje košta od 12.000 do 15.000 KM, za šestoro 18.000 maraka.

– Rođak mi se davno odselio u inostranstvo, tamo su se dobro snašli, i neće se vraćati nazad u Banjaluku, čak ne žele ni ovdje da budu sahranjeni, jer im djeca neće moći obilazi grob ovdje – pojasnila je žena koja je na sebe preuzela brigu da proda porodičnu grobnicu, poziva, kaže, ima svakodnevno, ali ljudima je ipak skupo dati više od deset hiljada za grobna mesta.

I Milenko A. ispričao nam je da mu sestra živi u Americi, a on pokušava da joj proda porodičnu grobnicu sa devet mjesta za 15.000 KM.

– To je samo betonirano, pa moraju ljudi stavljati kamen koji hoće. Svaki dan me zovu zainteresovani, ali hoće samo dva mjesta, a ja to ne mogu tako dijeliti i prodavati iz nekoliko puta. Čak su me i sa groblja zvali i ponudili 13.700 KM, pa da oni onda to podijele i prodaju jer su sva mjesta popunjena- govori ovaj čovek.

Na groblju “Sveti Pantelija” kratko su samo prokomentarisali da nemaju ništa sa prodajom grobnih mjesta, te da njihovo tehničko lice samo upisuje prenos vlasništva sa prodavca na kupca.

Iz Gradskog groblja ranije su osudili preprodaju grobnih mjesta na nekim grobljima u gradu, poredeći takve poslove sa kriminalom.

Nerijetko ipak građani se odriču porodičnih grobnica, jer su zapali u finansijsku krizu.

– Novac nam preko treba, a za šest grobnih mjesta možemo dobiti sigurno 16.000 KM. Djeca pokušavaju da odsele u inostranstvo i želimo da im pomognemo koliko -toliko, a mi valjda još nismo za umiranje, kasnije ćemo razmišljati o tome gdje ćemo biti sahranjeni – ispričala nam je jedna sredovječna gospođa.

Zavičaj posljednje počivalište

– Grobnicu sa tri mjesta prodajem za 15.000 KM, sve je završeno i obloženo nema više nikakvih ulaganja i renoviranja, ima čak i klupa. Kupio sam sebi drugu grobnicu u rodnom kraju, zato želim ovu da prodam- ispičao nam je jedan stariji vlasnik parcele u Boriku.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: