Odbornik sa najviše iskustva u Skupštini grada Banjaluka, “Nemojte da budemo dva jarca na brvnu”

Ovih dana smo svjedoci rada ili nerada Skupštine grada Banjaluka , gdje smo za dva dana uspjeli da završimo jednu tačku dnevnog reda. Ovo mi je četvrti mandat u Skupštini grada. Prvi put sam u ovoj situaciji, mada je prvi put da je gradonačelnik iz jedne političke opcije, a skuštinska većina iz druge, to u Banjaluci nikad nije bilo. Za sve ima prvi put i za sad se pokazalo na štetu građana. Moramo da se učimo kompromisu, moramo da se učimo dijalogu i poslije radnog vremena i 24 časa ako treba, da dođemo do rješenja. Ne smije ni jedna strana biti isključiva, a svi se krijemo iza građana. U ovom ne bi trebalo da bude ni pobjednika ni poraženog, gubitnici su građani, ali i gradonačelik koji je, kao prvi čovjek grada, najodgovorniji. Mi odbornici imamo pravo da glasamo za, protiv i suzdržan, ali postoji i partijska disciplina, koja treba da se poštuje.
Ne treba tu niko da skuplja poene, ako ne rade Čistoća, vrtići i dođe do blokade grada veća je krivica gradonačelnika. Doduše, iskreno govoreći, on je i ponudio da prihvata dio amandmana, ali ne one najbitnije. Banjaluka nema gradsku bolnicu kao Bijeljina, Doboj, Trebinje i drudi gradovi. Banjaluka ima samo UKC RS na kojem se liječe građani Banjaluke i ima Dom zdravlja, zato je bio naš prijedlog da se tim ljudima pomogne.
Medjutim, glavno pitanje, koje nije došlo na dnevni red, je punjenje budžeta. Grad Banja Luka puni budžet sa 60 odsto povrata PDV-a, znači od potrošnje koja je blokirana,a sve je zatvoreno. Dijeliti pare koje su na grani je jako nezahvalno, bojim se da ne bi pravili rebalans budžeta prema dole, jer ako nema potrošnje , nema ni punjenja budžeta.
Jako sam tužan kad vidim da se trud koji je učinjen, u posljednjih dvadesetak godina, za vrijeme vladavine SNSD-a urušava preko noći i minimalizira. O tome šta je urađeno, a šta nije će suditi istorija, kao i o onome šta slijedi. Zato apelujem na gradonačelnika da smogne snage, da pokaže mudrost i odgovornost da svi malo popustimo, da se nađemo na pola puta, da ne budemo kao dva jarca na balvanu i da jedan mora pasti u vodu. Smatram da ima prostora da se pregovara, da se nađe rješenje, da u ponedeljak deblokiramo grad, usvojimo budžet i pokažemo odgovornost prema onima koji su nas birali. Imamo ispred sebe četiri godine mandata, gdje ćemo se bolje upoznati, biti bolji ljudi, a neka narod odluči koja mu je opcija bliža i neka njih nagradi na sljedećim izborima. U ova teška vremena ekonomske krize, pandemije, bijede, treba biti pametan, naći mjeru i biti čovjek.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: