Intervju/Radislav Jovičić DNS “Želimo promjene, želimo bolji život”

DNS je trenutno jedina opoziciona stranka u Banjoj Luci. Sve ostale stranke su na vlasti ili na republičkom ili na lokalnom nivou. Time još jednom pokazujemo da nas ne interesuju fotelje, već promjene koje će donijeti bolji život građanima Banja Luke i Republike Srpske.
Ovo za naš portal tvrdi potpredsjednik DNS-a i povjerenik Gradskog odbora DNS-a Banja Luka Radislav Jovičić.

On naglašava da će GO DNS Banja Luka podržati sve pozitivne projekte, ali će biti žestoki kritičar, po građane, loših prijedloga, bez obzira da li dolaze od lokalne ili republičke vlasti.
„Tražićemo od lokalne vlasti da uvažavaju naše prijedloge jer, bez obzira na izdaju naših doskorašnjih članova, mi smo dobili značajnu podršku građana Banja Luke i nećemo odustati od zadataka i ciljeva koje smo projektovali u kampanji. Ukoliko lokalna vlast ne bude imala sluha postoje i drugi načini djelovanja“, naglašava Jovičić.

Šta može uraditi jedina opoziciona partija u Banja Luci bez odbornika u skupštini?

DNS mora u Banjaluci nastaviti biti produžena ruka građana, jer nas na to obavezuje podrška koju smo imali i na lokalnim i na republičkim izborima. I upravo to i radimo. Konstantno smo na terenu. Slušamo i pitamo naše članove i simpatizere. Već imamo na desetine njihovih prijedloga koje, kroz različite vidove inicijativa, realizujemo. Kao npr.
zajednička inicijativa sa mještanima Drakulića za izgradnju Društvenog doma, u Mišinom hanu na našu inicijativu treba da bude izgrađeno dječije igralište, kroz humanitarni rad pomažemo onima kojima je pomoć prijeko potrebna. Prijedlozi još stižu u bazu. Moramo sve pregledati i selektovati, ali u suštini želimo da se na nivou mjesnih zajednica odlučuje šta su prioriteti u toj mjesnoj zajednici, a ne da tu odluku donose nekakva stranačka politička tijela i pojedinci koji uzgred nikada nisu bili u tim mjesnim zajednicama, osim možda pred izbore. Sve to radimo uporedo sa unutarstranačkim izborima.

Ali kako mislite privoljeti vlast u Banjaluci da ispuni bilo koji Vaš zahtjev?

To nisu samo zahtjevi DNSa, već građana Banja Luke. Inicijativu za Drakulić smo uputili gradonačelniku i predsjedniku skupštine. Ukoliko se oni ogluše mi ćemo opet, zajedno sa građanima, kako god oni odluče.

Pomenuli ste unutarstranačke izbore, kako ide taj proces?

Do kraja aprila biće formirana svi organi i sva tijela gradske organizacije. Ko će biti novi predsjednik Gradskog odbora odlučiće članstvo. Već je formirano više od 20 mjesnih odbora i ostali su u fazi formiranja. Imamo i neke novine u formiranju, ali o tome ćemo neki drugi put. Formiran je Aktiv žena, a ubrzo će biti formiran i aktiv mladih.

Hoćete li Vi biti novi predsjednik GrO?

Kao što rekoh to će odlučiti članstvo. Ko god da bude mora da izvuče pouke iz prethodna dva kruga izbora i da 2022. godine zauzme drugačiji stav. Ako budem prijedlog članstva biće mi velika čast da budem na čelu jedne ovakve organizacije, ali i velika odgovornost. Isto tako ako to bude neko drrugi imaće moju punu podršku, posebno u dijelu jačanja gradske organizacije i podmlađivanja stranke.

Šta hoćete reći time kad kažete „moraće da ima drugačiji stav“?

Pa 2018 smo podržali kandidate SNSD za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, pobjedili su, a oni su sve uradili i rade dan danas da unište DNS. 2020. smo podržali Stanivukovića, i pobijedio je, a on, bar do sada, nije našao vremena da razgovara sa nama. Mi imamo strpljenja i pozivamo Gradonačelnika na iskren i otvoren razgovor.

Kako mislite da Vas SNSD i danas uništava?

Članovi DNS-a sa područja banjalučke regije, a slično je i u drugim krajevima, izloženi su brutalnom mobingu. SNSD-ovi rukovodioci, a isto tako i njihovi koalicioni partneri, ucjenjuju naše članove i prijete im otkazima, ukoliko ne napuste DNS. Dakle, nije im bilo dosta što su, proizveli skoro pola parlamenta „papaka“, sada prijete i članstvu i simpatizerima DNS-a. To Vam samo govori da je u SNSD-u paničan strah od gubitka vlasti. Pogledajte šta su za ovo kratko vrijeme otkrile nove vlasti u Banja Luci i Bijeljini, šta mislite šta se tek radilo na republičkom nivou?

Kakav je sada kapacitet DNS-a? Na izborima 2018. godine ste dobili podršku građana i osvojili 12 mandata, a sada vam je ostala tek trećina osvojenih mandata.

Tri godine, posebno vodeća stranka, ali i neke druge partije rade na uništavanju DNS-a, a rezultati na poslednjim izborima, ipak pokazuju da je DNS treća stranka po snazi u RS. Šta to govori? Građani vjeruju u politiku DNS-a, vjeruju DNS-u. Pogledajte ko je otišao iz DNS-a funkcioneri koji su proteklih 10 ili 20 godina bili na funkcijama, prebjezi iz jedne u drugu stranku i slični. DNS je ojačao odlaskom tih ljudi, jer su nas očistili od kukolja. Sjeli su u autobus za prošlost, nakon izbora 2022. godine odlaze u zaborav. Vjerujem da bi oni bili presrećni da sada odu u političku penziju, ali svjesni su da će nakon promjene vlasti istražni organi morati preispitati njihov rad u proteklom periodu. Nama ne trebaju ljudi opterećeni prošlošću.
Kao što znate DNS je 2018. napravio istorijski rezultat i automatki smo postali prijetnja vodećoj stranci, ali i nekim drugim partijama. Umjesto da se dogovorimo o konceptu promjene stanja u RS krenuli su besomučni napadi na DNS.

Hoćete li sa SDS-om i PDP-om formirati zajednički blok? Stanivuković najavljuje i neki nadstranački savez?

Ne znam šta Stanivuković planira, kao što sam već pomenuo nisam imao razgovore sa njim. Moj stav je jasan smatram da ne trebamo iz zagrljaja SNSD-a ići u zagraljaj sa bilo kim, pa tako ni sa SDS-om i PDP-om. Mi imamo svoj kapacitet i svoje principe. Povjerenje nas je u proteklimgodinama puno koštalo. Želimo promjene, želimo bolji život za građane Banja Luke i RS. Podržaćemo drugačiji ekonomski pristup, otvaranje novih radnih mjesta, reformu zdravstvenog i obrazovnog sistema i podržaćemo sve ono što je dobro za građane.

Kako spriječiti „proizvodnju“ „papaka“?

Promjenom Izbornog zakona BiH. Nažalost o tome odlučuju SNSD, SDA i HDZ, znači glavni protagonisti izbornih prevara. Dok god su oni na vlasti ništa se neće promijeniti. Na nama je da motivišemo neopredjeljeni dio glasačkog tijela da izađu na izbore i tako pokušamo promijeniti aktuelnu vlast, a onda i loš izborni zakon.

Kao potpredsjednik stranke kako gledate na ponovljene izbore u Doboju, s obzirom da ste dali podršku opozicionom kandidatu koji je izgubio?

Uvijek ću poštovati odluke stranke, ali moj lični stav je bio malo drugačiji. Morali smo više promovisati odborničku listu DNS-a, jer ponovljeni izbori su pokazali puno toga. U Doboju aktuelna vlast godinama radi na usavršavanju izbornih prevara. Pogledajte samo rezultate u novembru i februaru. Razlike su nevjerovatne, kandidati SNSD-a su osvojili i po 17000 glasova manje. Uprkos tome istražni organi, ni nakon novembarskih, a evo ni nakon ponovljenih izbora, nisu našli za shodno da istraže taj ogigledan izborni inžinjering ili da kažem izbornu krađu.

Kako gledate na skupštinski raspravu o visokom predstavniku imajući u vidu da ste Vi jedna od žrtava visokih predstavnika?

Daj Bože da nikada i nisu došli na ove prostore. Tri godine sam bio pod blokadom i izolacijom zbog odluka visokog predstavnika i smatram da njegova kancelarija u ovakvom kapacitetu nema mjesta u BiH. DNS će uvijek stati uz odluke koje koriste Republici Srpskoj i uvijek će stati u njenu zaštitu. BiH mora izaći iz neproglašenog protektorata i pokroviteljstva međunarodne zajednice i da kao ozbiljna zemlja počne sarađivati sa drugim zemljama bez nametanja bilo kakavih odluka, jer to krši osnovna ljudska prava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: