Objavljena zbirka kratkih horor priča u stripu “Gluvo doba”

Udruženje strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” iz Banjaluke objavilo je najnovije izdanje – zbirku kratkih horor priča u stripu “Gluvo doba” inspirisanih srpskim narodnim predanjem i staroslovenskom mitologijom.
Strip-crtač i jedan od autora “Gluvog doba” Borislav Maljenović iz Doboja rekao je da je ovo jedinstven strip u horor žanru na području BiH.

On je pojasnio da je strip adaptacija istoimene zbirke pripovjedaka mladog talentovanog pisca horora Ninoslava Mitrovića, koja je objavljena 2012. godine.

– Riječ je o devet strip adaptiranih priča – `Zavjet`, `Bdijenje`, `Noćna zvona`, `Crna bilježnica`, `Vodeničar`, `Lorgo`, `Izba na kokošijim nogama`,`Nevjesta` i `Kumin dar` – rekao je Maljenović i dodao da je svaka priča iscrtana majstorski, spretno i u vlastitom stilu.

Pojašnjavajući motiv za nastanak stripa, Maljenović kaže da su u “Devetoj dimenziji”, uz vrhunski kvalitet priča, bili inspirisani i činjenicom da Mitrović kao etnolog istražuje mitove, legende i folklor Srba i starih Slovena.
Nije bilo lako adaptirati nešto tako kvalitetno napisano, ali momci su svoj posao odradili fantastično – rekao je Maljenović i dodao da je strip dizajnirao Dejan Šijuk, a angažovani crtači su veterani ove umjetnosti – Zdravko Knežević, Predrag Ikonić, Milan Mladić, Ana Karan, Goran Lojpur, Jovan Bratić, Sabahudin Muranović, Srđan Vranješ.

Prema njegovim riječima, ovaj jedinstveni strip nastajao je više od dvije godine uz sve izazove da se velika crtačka ekipa okupi oko jednog djela.

– U `Devetoj dimenziji` ne insistiramo na tome da se držimo nekog šablona već da svako radi onako kako je navikao. Upravo je čar svega toga da prepoznaš rad svog kolege i da kažeš `to je crtao on, jer niko drugi tako ne crta` – izjavio je Maljenović.

Maljenović kaže da postoji interesovanje ljubitelja strip umjetnosti za “Gluvo doba” iako je strip tek nedavno objavljen, te najavio da će promocije tek uslijediti.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI