Obiljžen Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke, preventivni pregledi ključni

U Centru za dojku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske operisano je 220 dijagnostifikovanih karcinoma, a sve češće obolijevaju mlađe žene, izjavila je predsjednik banjalučkog Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” Suzana Kekić.
Kekićeva je rekla novinarima na Trgu Krajine, gdje Savez danas dijeljenjem informativnih letaka obilježava Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke, da je prevencija izuzetno bitna jer je rano otkriven karcinom 99 odsto izlječiv.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da ova zdravstvena ustanova svakodnevno radi preventivne preglede i da grad Banjaluka namjenski izdvaja finansijska sredstva za to kroz projekat “Za tvoje dobro”.

Todorovićeva je podsjetila da je sredstvima grada prije dvije godine nabavljen najnoviji mamograf sa tomosintezom, poseban aparat koga nemaju javne ustanove u Republici Srpskoj, pa ni u Federaciji BiH.

“Maksimalno se trudimo da organizujemo što veći broj preventivnih pregleda”, rekla je Todorovićeva.

Ona je ukazala da definitivno ne postoji svijest o prevenciji i njenom značaju, ali ni o tome sa kojim poteškoćama se susreću žene koje su oboljele od raka dojke.
“Vidimo da je danas malo građana došlo da podrži `Iskru`, a svakako je malo nadležnih institucija kako zdravstvenih, tako i drugih odgovornih institucija, koje bi trebalo više da vode računa i o prevenciji, a posebno da se da još veća podrška ženama oboljelim od karcinoma dojke, jer su problemi sa kojima se one susreću mnogostruki”, rekla je Todorovićeva.

Glavna sestra Klinike za onkologiju Silvija Gambiroža rekla je da je situacija alarmantna i da se trenutno na ovoj klinici susreću sa velikim brojem oboljelih.
“Poražavajući je broj mladih pacijentkinja. Smatram da danas u 21. vijeku trebali bi mnogo više da radimo svi zajedno, ne mislim samo na zdravstvene radnike, nego i stanovništvo, jer prevencija je suština svega”, rekla je Gambiroža.

Ona je dodala da ima pacijentkinja mlađih od 30 godina sa karcinomom dojke, što se ranije nije dešavalo.

Gambiroža je poručila da se već od 30 godine treba raditi ultrazvuk dojke, a žene opterećene genetikom i ranije, dok se za starije od 40 godine preporučuje mamografski pregled.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo istakla je da grad Banjaluka podržava aktivnosti Udruženja “Iskra” i da je prošle godine na inicijativu Doma zdravlja podržana kupovina mamografa.

Ona je istakla da će i u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti koje mogu da doprinesu prije svega prevenciji oboljevanja od karcinoma dojke.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI