Novi Zakon o zaštiti životne sredine Republike Srpske ukida učešće javnosti u odlučivanju?

Povodom razmatranja prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske od strane odbora Narodne skupštine RS, a zbog nemogućnosti prisustva sjednicama istih, Centar za životnu sredinu se obratio članovima odbora sa zahtjevom koji se odnosi na član 32. važećeg Zakona.

Član 32. podrazumijeva formiranje i rad Savjetodavnog vijeća za zaštitu životne sredine, čiji su članovi i predstavnici ekoloških nevladinih organizacija. Novim prijedlogom o izmjenama i dopunama, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS u potpunosti briše član 32. i time ukida Savjetodavno vijeće.

Smatramo da ova izmjena vodi ka smanjenju mogućnosti učešća stručne javnosti u donošenju odluka bitnih za životnu sredinu, te smo se zbog toga obratili članovima odbora sa zahtjevom da se sporni član Zakona zadrži ili izmjeni u mjeri koja neće suziti mogućnost djelovanja stručne javnosti i civilnog društva.

Aktivisti Centra za životnu sredinu će ispred Narodne skupštine RS , sutra (utorak, 16. jun) u 9:30h informisati javnost o ovom problemu.

246.20-Zahtjev-povodom-Clana-32.-Zakona-o-zastiti-zivotne-sredine

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: