BH rukomet u krizi, ne priznaju se stavovi klubova iz Srpske

Povodom pisma kojim dio članova UO RSBiH iz Rukometnog Saveza Federacije informišu javnost o stanju u RS BiH, odnosno (ne)donošenju odluke o rukometnoj sezoni 2019/20 i razlozima takvog stanja, inputirajući svu krivicu na Rukometni savez Republike Srpske i članove RS BiH iz RS Republike Srpske, želimo da javnost obavijestimo o svim činjenicama i okolnostima na objektivan način.

Navodi se kako još nije donesena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019/20, te da normativni akti nedvojbeno određuju (član 69 Statuta) da u slučaju kada natjecanje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj Premijer ligi zbog više sile sve odluke donosi isključivo UO RSBiH vodeći se načelima pravde i prava.
Kao prvo u članu 69 Statuta RS BiH uopšte ne stoji „da kada natjecanje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj Premijer ligi zbog više sile odluku donosi isključivo UO RS BiH …….“, čime je javnost pogrešno informisana.
Članovi UO RS BiH iz RS Republike Srpske smatraju da je Komesar takmičenja Premijer lige (muškarci i žene) nadležan za donošenje svih odluka koje se tiču takmičenja u prvom stepenu. Na to ukazuju odredbe člana 15 i 16 Propozicija takmičenja (Komesar u prvom stepenu donosi sve odluke u vezi takmičenja primjenjujući odredbe važećih normativno-pravnih akata saveza; Komesar odlučuje o svim pitanjima u vezi sa takmičenjem u prvom stepenu). Stoga smatramo kako je Komesar takmičenja donio pravilnu odluku u prvom stepenu o okončanju Premijer lige (muškarci) u sezoni 2019/20, na način kako je to navedeno u Biltenu broj 19.
Na navedeni Bilten nezadovoljna strana imala je pravo žalbe, o kojoj bi odlučivao UO RSBiH, tako da bi konačnu odluku i donio UO RSBiH. Međutim, blagovremena i potpuna žalba nije upućena Komesaru, čime je Bilten broj 19 postao konačan, pa je za nas članove UO RS BiH iz Republike Srpske prvenstvo završeno.
U vezi sa prednjim napominjemo da su svi klubovi Premijer lige konsultovani prije donošenja odluke od strane Komesara takmičenja, te su se svi klubovi, osim RK “Iskra”, RK “Goražde” i RK “Gračanica” saglasili da se liga okonča sa zatečenim stanjem na tabeli u pogledu prvaka i klubova koji napuštaju ligu, upravo na način kako je to uradio Komesar u Biltenu.
Da li je problem u tome što je odluku o završetku Premijer lige za 2019/20 donio Komesar takmičenja koji je iz Republike Srpske, ne znamo, ali kada je raniji Komesar takmičenja Alpeza Zdenko samovoljno donosio odluke i kažnjavao članove UO RS BiH, te mijenjao termine odigravanja utakmica play off-a, mimo svih normativnih akata, niko od potpisnika iz RS Federacije BiH nije ukazivao na takvu nezakonitost.

Članovima UO RS BiH iz RS Republike Srpske stavlja se na teret da izbjegavaju sjednice UO i time namjerno opstruiraju rad Saveza. Tačno je da članovi UO RS BiH nisu pristupili na 2 sjednice UO ali iz razloga što je predsjednik Saveza Zadro Slobodan samoinicijativno, bez konsultacija sa potpredsjednicima zakazivao sjednice i utvrđivao dnevni red, ne uvažavajući bilo kakav prijedlog od članova UO iz Republike Srpske za izmjenu dnevnog reda ili dodatne tačke dnevnog reda, pokazujući time apsolutno nepoštivanje jedne od dvije članice Saveza. U toj i takvoj situaciji bilo je previše očekivati da članovi UO iz Republike Srpske prisustvuju sjednici.
Takođe je tačno da su se Predsjednik i dva podpredsjednika saglasili dana 1.6.2020.godine oko termina i dnevnog reda sjednice UO RSBiH, na koju nisu pristupili članovi UO iz RS Republike Srpske.
Razlog nedolaska na sjednicu zakazanu za 12.6.2020.godine leži u činjenici da je predsjednik Saveza Zadro Slobodan na nezakonit i nelegalan način snimao aktere sastanka od 1.6.2020.godine (Slobodan Zadro, Marinko Umičević i Mensur Sinanović), bez njihovog znanja i saglasnosti, a potom dio tog razgovora izvadio iz konteksta i pustio na društvenim mrežama, čime je prema našem članu Umičević Marinku iskazao nekorektno omalovažavanje i vrijeđanje. Kako prisustvovati sjednici na kojoj vas mimo znanja i vaše saglasnosti snimaju, te poslije toga puštaju u eter.
Zapisnik sa tog pripremnog sastanka UO RSBiH potpredsjednik Marinko Umičević nije potpisao zato što je na samom sastanku dogovoreno jedno, a onda je gospodin Zadro rekao da se do 08.juna moraju dostaviti predlozi za okončanje lige. Neovlašteno je snimao sjednicu i montiran snimak pustio u eter da bi oblatio gospodina Marinka Umičević, kao i Rukometni savez Republike Srpske.
Obzirom da se u konkretnom slučaju radi o nezakonitom prisluškivanju koje ima elemente i krivičnog djela, konačan sud o tome daće nadležno tužilaštvo.

Na kraju RS Republike Srpske i nama članovima UO RS BiH iz Republike Srpske prigovara se da nismo spremni za bilo kakav razgovor, raspravu ili saradnju u nalaženju rješenja za rukometne probleme u BiH. Smatramo sramotnim od pojedinih članova UO RSBiH iz Federacije BiH što su potpisali saopštenje sa ovakvim konstatacijama. Od samog osnivanja RS BiH u junu 2017.godine, te imenovanja sadašnjih članova UO u avgustu 2018.godine, RS Republike Srpske i mi članovi UO RSBiH iz Republike Srpske davali smo nesebičan doprinos u svakom pogledu za rješavanje nagomilanih problema u Savezu. Odnos prema RSBiH najbolje se ogleda u odnosu prema reprezentaciji BiH, a članovi UO RSBiH iz Republike Srpske zajedno sa dijelom članova UO RSBiH iz Federacije BiH veoma mnogo su doprineli da rukometna reprezentacija BiH (muškarci) prođe kvalifikacije za EP i da nastupi na EP, počev od obezbjeđenja svih uslova za nastupe reprezentacije u kvalifikacijama u BiH i na gostovanjima, te za odlazak na prvenstvo Evrope, što uključuje obezbjeđenje svih materijalno-finansijskih uslova, te prisustvovanja svim utakmicama reprezentacije u BiH, za razliku od pojedinih članova UO RSBiH iz Federacije BiH koji nisu ništa obezbjedili niti su prisustvovali makar jednoj jedinoj utakmici kvalifikacija i time dali podršku igračima. Takođe smo kao članovi RSBiH iz Republike Srpske bili veoma kooperativni po svim pitanjima kada su u pitanju takmičenja Premijer lige BiH i više puta pravili kompromise za razliku od nekih.

Što se tiče sjednice UO RSBiH zakazane za dan 19.06.2020.godine, kao članovi UO iz Republike Srpske ne bježimo od prisustva sjednici ali možemo raspravljati samo o novoj rukometnoj sezoni Premijer lige i drugim pitanjima za unapređenje rukometa u BiH. Teme o kojima možemo razgovarati su:
• Usvajanje izvještaja komesara,
• Izbor generalnog sekretara saveza,
• Izbor muškog i ženskog selektora,
• Kup BiH za 2019/20 sezonu,
• Početak nove sezone 2020/21,
• Formiranje I i II lige RS Federacije BiH za sezonu 2020/21, što smo ranije potpisali.

S poštovanjem,

Članovi UO RSBiH
Marinko Umićević
Vojislav Rađa
Vlado Šegrt
Aleksandar Miljuš

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: