Novi članovi u tim za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture

Tim za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine dodatno je proširen novim članovima, među njima i regionalno poznatim umjetnicima, u okviru nastojanja da banjalučki tim uđe što spremniji u finalnu trku za ovo evropsko priznanje, rekli su iz Grada.
U novom, proširenom timu nalaze se: Uroš Đurić, Nikola Kužet, Mladen Matović, Ivan Rašković, Ognjen Šukalo i Siniša Kurteša.

Poslije sastanka sa članovima tima, gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da bi osvajanje statusa Evropske prestonice kulture bio izvanredan dobitak za Banjaluku, uz značajnu promjenu njenog međunarodnog imidža.

On je podsjetio da je Banjaluka ušla u uži krug u trci više evropskih gradova za ovu titulu, te pojasnio da je, zbog daljeg vođenja ovog projekta, proširen dosadašnji tim za kandidaturu.

– Radi se o kombinovanom timu koji bi trebao pripremiti konačnu aplikaciju. To uključuje ne samo umjetnički dio, već i komunikacije, marketing, finansije i urbanističko prostorna rješenja – kazao je Radojičić.

On je naglasio da bi novi tim do juna trebao da radi intenzivno na aplikaciji, kada se očekuje i dolazak komisije iz Brisela.
– Poslije toga, tokom septembra ili oktobru, trebali bismo da branimo našu kandidaturu u Briselu – rekao je Radojičić.

Šef Tima za kandidaturu Marko Bilbija precizirao je da ih u drugoj fazi kandidature očekuje dosta posla i rada sa kulturnom scenom grada.

-Pred nama je period do avgusta do kada treba da pripremimo detaljniju aplikaciju, koja je zahtijevnija od prve i zbog čega smo sada proširili naš tim kako bi taj posao bio što bolje urađen – rekao je Bilbija.

Srbijanski umjetnik Uroš Đurić, u narodu najpoznatiji po ulozi u filmu “Mi nismo anđeli” i jedan od novih članova Tima, izjavio je da se od banjalučke aplikacije očekuje da se Banjaluka poveže sa onim što se danas smatra vodećim civilizacijskim standardima u Evropi.

On je izazario zadovoljstvo što se pridružio svojim kolegama u ovom, prestižnom projektu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: