Nestašica lijeka metotreksata

Lijeka metotreksat, koji je jedan od osnovnih za liječenje reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti, već duže vrijeme nema u apotekama širom BiH, što je zabrinulo pacijente koji ga koriste, a po svemu sudeći period nestašice će potrajati još tri mjeseca.

“Obišla sam mnoge apoteke u Banjaluci i šire, ali svi sliježu ramenima, lijeka nema i ne znaju kada će ga moći nabaviti. Našla sam ga u obliku injekcije, ali to se plaća, ne idu na recept, a jedna je bila oko 37 maraka”, kaže jedna pacijentkinja.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdili su za “Nezavisne” da postoji problem.

“Proizvođač ‘Ebewe Pharma’ je 21. maja prijavio nestašicu lijeka i obavijestio da će ona trajati do 1. jula, gdje je naveo da je razlog nestašice nedostatak ljudskih resursa od strane proizvođača. Nakon isteka ovog perioda nosilac dozvole ‘Novartis’, koji je odgovoran za ovaj lijek u BiH, je kontaktiran, pri čemu smo obaviješteni da se period nestašice produžava te da je neophodna još jedna izmjena od strane naše regulatorne agencije”, ističu iz Agencije.

Tvrde da će izmjenu uzeti u prioritetno rješavanje, ali nisu precizirali o kakvoj izmjeni se radi.

“‘Novartis’ navodi da očekuju da će nestašica trajati do 1. oktobra ove godine”, potvrdili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Alma Stefanišin, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti “Snaga BiH”, kazala je da se već mjesecima oboljeli od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti u BiH suočavaju sa nestašicom lijeka metotreksat.

“Već više od tri mjeseca lijeka nema u našim apotekama, a bolesnici su se snalazili na razne načine. Imali smo dvije donacije od našeg srodnog udruženja iz Crne Gore i Srbije, pa smo ga međusobno dijelili. Međutim, prije više od mjesec dana ponestalo nam je i tih rezervi i sada ga je prosto nemoguće naći”, kaže Stefanišinova.

Dodala je da ne postoji zamjenski lijek, nego samo uzimanje lijeka u injekcijama, ali koji većina pacijenata nije u mogućnosti sebi da priušti iz finansijskih razloga pa, kako ističe Stefanišinova, prinuđeni su da preskaču terapiju.

Dodaje da osim pacijenata sa reumatskim bolestima ovaj lijek koriste gastroenterološki i onkološki pacijenti.

“Molili smo Federalno ministarstva zdravlja i Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH da se uradi interventni uvoz, međutim nema baš pomaka”, istakla je ona.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS rekli su da je ugovor za nabavku lijeka metotreksat potpisan sa dobavljačem početkom ove godine, i to na period od dvije godine.

“Lijek je ugovoren, ali s obzirom na to da je riječ o lijeku koji se uvozi iz inostranstva, zbog problema u međunarodnom transportu usljed pandemije izazvane virusom korona uvoz lijeka je otežan. O tome nas je obavijestio dobavljač i informisao da bi lijek trebalo da stigne do kraja ovog mjeseca”, kazali su iz FZO RS.

Dodaju da FZO RS ima mogućnost da raskine ugovor sa dobavljačem ukoliko ne ispunjava ugovorene obaveze, odnosno ne isporučuje lijek.

“Ali u tom slučaju morali bismo pokrenuti novu proceduru javne nabavke, a sama procedura nabavke, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, traje minimalno dva mjeseca, a obično i duže”, pojašnjavaju iz FZO RS.

Iz apoteka ističu da već skoro dva mjeseca nemaju metotreksata u tabletama.

“U cijeloj državi je takva situacija. Samo u pojedinim apotekama se može naći poneka ampula lijeka”, pojasnili su iz apoteka u Sarajevu.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI