Ne odustaju od namjere da “unište” Vrbas!

Najava rukovodstva „Hidroelektrana na Vrbasu“ da je u planu gradnja hidroelektrane Krupa ponovo je uznemirila ekologe, ali i mještane Krupe na Vrbasu. Inicijativa za gradnju je osujećena 2018. godine, kada je 36 ekoloških udruženja iz Koalicije za Vrbas reagovalo protiv izgradnje, a i tadašnji gradonačelnik Banjaluke nije dao pozitivno mišljenje. Hoće li dobiti zeleno svjetlo ovaj put, odlučit će skupštinska većina u Banjaluci.

Krupa na Vrbasu je 25 kilometara od Banjaluke, krase je čisti Vrbas, kanjon, stari mlinovi i slapovi. Nada Stanojević smatra da ovo mjesto treba proglasiti Nacionalnim parkom, a ne uništavati, gradeći mini hidrocentralu.

„Pojedincu se obezbjeđuje da živi i radi, da bi uništio čitavo jedno mjesto, čitavu Banjaluku,koja pije vodu s Vrbasa, znači uništiće i čućete od mještana da oni više nemaju voće i da povrće slabo uspijeva i ove što su izgrađene imaju uticaja“, ističe Stanojevićeva.

Arhiv

Mještani su podijeljeni u vezi sa najavljenom gradnjom hidrocentrale u Krupi.

„Jesam protiv, jer kad naprave centralu onda će nas zatvoriti, mi nemamo gdje da živimo, nemamo vode. Šta će sa nama da nas isele, kuda, gdje. Niko ne misli o nama. Sami da se snalazimo za nečiji džep“, kaže mještanin Marinko Marković.

„One su dobre i za nepogode, kad su kiše, kad su poplave manje su šanse da poplavi, ako ima više prepreka nego jedna“, navodi mještanin Đurađ Vukoman.

Izgradnjom Bočca 2 mještani Krupe itetako osjećaju posljedice, a izgradnjom hidrocentrale pored njihovih kuća nastaće katastrofa. Narušiće prirodno okruženje, vodu, vazduh, kažu u Koaliciji za Vrbas. I ribolovci su izričito protiv.

„Sve sportske aktivnosti poput kajaka i raftinga koji donose prihod gradu Banjaluka i značajni su za razvoj turizma i turističkih potencijala biće onemogućene. Nakon toga dolazi do promjene klime, jer sama akumulacija mijenja mikroklimatske uslove“, pojašnjava Jelena Ivanić iz Koalicije za Vrbas.

„Apsolutno smo protiv bilo kave gradnje hidroelektrana. To bi značilo mnogo lošeg za Vrbas, značilo bi smanjenje ribljeg fonda u Vrbasu, promjenu klime i mi ćemo biti apsolutno protiv i iskoristićemo sva legitimna prava da budemo protiv i zaštitimo naš Vrbas“, poručuje Dragan Petrušić iz Sportskog ribolovnog društva Banjaluka.

U Ministarstvu energetike Republike Srpske kažu da investitor nije uradio Studiju uticaja na životnu sredinu, zbog čega inicijativa ne može biti upućena u daljnju proceduru. U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da su im interesi građana i zaštita životne sredina na prvom mjestu, ali da konačnu odluku donosi Skupština grada.

„Trenutno ne možemo pričati o stavu da ili ne, jer nam još ništa zvanično nije stiglo, ali ono za šta smo oprdijeljeni je da ćemo u narednom periodu obavljati razgovore sa svim relevantnim faktorima“, ističe Mirna Savić-Banjac iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Koalicije za Vrbas ističu da je ovaj kanjonski dio pogodan za samoprečišćavanje vode, izolovano je mjesto za rijetke, endemske vrste, a i turistička je atrakcija grada. Izgradnjim hidroentrale trajno bi se promijenila i klima zarad materijalne koristi nekolicine pojedinaca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: