Napokon/Hoće li se Banjaluka napokon posvetiti Vrbasu

Gradska uprava aktivno radi na rješavanju problema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na teritoriji grada, što je prioritet i najveći infrastrukturni projekat u posljednjih nekoliko decenija.

Poručio je ovo ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Mandić ističe da bi se izgradnjom ovog postrojenja i kanalizacione mreže riješio najveći ekološki problem u gradu, poboljšao kvalitet vode u Vrbasu, započeli brojni projekti uređenja obala Vrbasa i izgradnja sadržaja za sport, rekreaciju i kulturu, te stekli uslovi za širenje kanalizacione mreže.

-Gradska uprava će u 2022. godini u saradnji sa Evropskom investicionom bankom izraditi ažurnu Studiju otpadnih voda (grant EIB-a od 500.000 evra) nakon koje ćemo znati tehničke i finansijske uslove izgradnje ovog postrojenja, kao i izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže, u skladu sa najnovijim tehnološkim uslovima – kazao je Mandić.

 

Navodi da su aktivnosti na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacionog sistema započele još 2007. godine i do 2015. godine izgrađena je kanalizaciona mreža od Karanovca do Novoselije ukupne dužine oko 21 kilometar, čijom je izgradnjom na lijevoj i desnoj obali Vrbasa poboljšan kvalitet vode rijeke Vrbas u mikrobiološkom smislu u zoni izvorišta „Novoselija“.

Projektom je planiran nastavak izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže kako bi bio trajno riješen problem otpadnih voda u užem gradskom području za oko 100.000 stanovnika, a podrazumijevalo je: izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Delibašinom selu, nastavak izgradnje glavnog fekalnog kolektora dužine 5,8 kilometara, sekundarne kolektore 7,1 kilometar, prelaze preko Vrbasa, pumpne stanice i razdvajanje mješovitog sistema. Procijenjena vrijednost ovih radova iznosila je 100 miliona KM.

Podsjećamo da Gradska uprava priprema više projekata u funkciji uređenja obale Vrbasa, koji će obogatiti sadržaj uz rijeku.

Jedan od njih je dajak pristanište, čiji se završetak radova očekuje na proljeće 2022. godine, zatim uređenje prostora Vrućice u naselju Srpske Toplice (tri banje sa termalnom vodom: banja Direklija, banja Šugavica i banja Ilidža), uređenje Švedske plaže takođe u Srpskim Toplicama, te sanaciju i rekonstrukciju postojećih sadržaja za vodene sportove u kanjonu Vrbasa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI