Nastavljeno suđenje Daliboru Mandiću, negira zločin

 

Na nastavku suđenja Daliboru Mandiću (37), optuženom za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića (28) u decembru prošle godine u Banjaluci, danas je u Okružnom sudu predočen zapisnik u kojem tokom istrage priznaje zločin i izražava kajanje.
Mandić je tokom svog svjedočenja na prethodnom ročištu izjavio da mu je slučaj namješten, a da mu je ranije priznanje u istrazi – iznuđeno pod prisilom, što je i danas ponovio.

Tužilac Tanja Mrđa danas je u sudnici pročitala zapisnik o njegovom saslušanju u Policijskoj upravi Banjaluka od 3. decembra prošle godine, dan nakon ubistva, a u kojem Mandić detaljno govori o svom odrastanju, a potom i o odnosu sa Bogdanovićem, te opisuje dešavanja kobnog dana.

Između ostalog, navodi kako je vanbračno dijete, da je njegova majka samohrana, o tome kako je nakon njene hospitalizacije na psihijatriji živio sa bakom koja ga je školovala, zatim o dolasku u Banjaluku i upisu studija agronomije…

Mandić je u policiji naveo i kako se zaposlio u IT firmi, gdje je sa Bogdanovićem i drugim kolegama imao “fin odnos”.

“Jednom smo išli u grad i izlazak je bio interesantan. Nedugo nakon toga odnos se drastično promijenio. Sa Bogdanovićeve strane krenuli su izlivi bijesa”, ispričao je Mandić u izjavi pred policijom.

Naveo je i kako je jednom prilikom pričao sa radnom kolegicom, kada mu je Bogdanović navodno “simulirao udarac laktom u lice”, što je kod njega izazvalo veliki strah jer je imao “fobiju od nasilja”.

Mandić je govorio i o tome da su Bogdanović i još jedan radni kolega “u tandemu bili nasilni prema njemu”.

“To je izazvalo veliki strah i onemogućilo mi društveni kontakt u firmi. Meni je posao bio izvor egzistencije, a njima za džeparac. Strah i anskioznost su rasli…”, rekao je Mandić.

Govorio je o tome kako je na dan ubistva došao s posla, odmorio se, a potom otišao da džogira.

“Iz sigurnosnih razloga ponio sam kuhinjski nož u ruksaku”, istakao je.

Ispričao je da je u jednom momentu ugledao Bogdanovića koji je “ofanzivno krenuo prema njemu”, zbog čega je “iz straha izvadio nož i ubo ga”.
U policijskom zapisniku je detaljno opisao i kako je Bogdanović počeo da bježi, kako ga on sustiže te, u trenutku kada je pao na asfaltnu podlogu, još nekoliko puta ubada nožem. Govorio je i o napuštanju mjesta događaja, kao i o tome da je nož bacio u Vrbas, a onda duks i kabanicu u kontejnere.

“Poslije čina koji sam napravio u strahu, htio sam da se prijavim, ali nisam stigao. Policajci su me preduhitrili… Jako se kajem. Nisam siguran da sam bio pri čistoj svijesti. Znam da sam bio u izrazitom strahu”, pročitano je iz zapisnika.

Danas u sudnici, Mandić je tvrdio da mu nije dato ni da pročita zapisnik nego samo da potpiše, uz obrazloženje da “nema vremena da ga čita”.

“Ništa od toga nisu moje riječi”, izjavio je danas u Okružnom sudu Banjaluka.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović zbog toga je za sljedeće ročište, na prijedlog suda, najavio saslušanje dvoje policijskih službenika koji su bili prisutni tokom njegovog ispitivanja.

Odbrana je sudu predala i bilješke kojima se Mandić služio tokom saslušanja na prethodnom ročištu, pod nazivom “Životopis Dalibora Mandića”.

Ubistvo je počinjeno 2. decembra 2022. godine. Mandić je optužen da je oko 19.35 sati u ulici Bulevar srpske vojske u banjalučkom naselju Borik, pratio Bogdanovića u namjeri da ga ubije. Prema navodima iz optužnice, u blizini studentskog centra „Kampus“ ubo ga je nožem, nakon čega je žrtva počela da bježi.

Stiže ga kod obližnje benzinske pumpe gdje je Bogdanović pao na asfaltnu podlogu, a dok je ležao ubo ga je još najmanje osam puta i pobjegao.

Motiv nije jasno preciziran. Na jednom od prethodnih ročište neuropsihijatar Mirko Nikolić je izjavio da je optuženi imao izraženu ljubomoru prema Arielu Bogdanoviću i doživljavao ga kao “nerješivu prijetnju za svoj život”, a da se ovo ubistvo može pripisati zločinu iz strasti.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: