Narodna skupština danas o slučaju Davora Dragičevića

Danas se nastavlja 25. redovna sjednica Narodne skupštine RS, a izvještaj Anketnog odbora o smrti Davida Dragičevića, osma je tačka dnevnog reda.

Predsjednik Anketnog odbora i lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da je izvještaj urađen vrlo ozbiljno i da se zahvaljujući donesenim zaključcima došlo na korak bliže istini o Davidovoj smrti.

Branislav Borenović

– Nadam se da će narodni poslanici, prvenstveno kao roditelji ili budući roditelji, donositi odluku u Skupštini u vezi sa Anketnim odborom i da neće podleći pritisku svojih političkih lidera. Nadam se da će se skupštinska rasprava voditi snagom argumenata i činjenica, a ne političkim stavovima i frustracijama koje smo imali priliku da čujemo posljednjih nekoliko sedmica, posebno od predsjednika RS Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Mislim da je to krajnje neprimjereno, licemjerno i dvolično, te nekorektno prema roditeljima stradalog mladića, kao i prijateljima koji traže već više od 90 dana istinu – izjavio je Borenović.

Vukota Govedarica

Iz SDS-a kažu da je izvještaj Anketnog odbora urađen profesionalno i da će ga podržati. Ističu i da je vrlo čudno da Tužilaštvo već mjesecima ćuti o ovom pitanju.

– Svi članovi Srpske demokratske stranke i poltičke partije koje dolaze iz opozicionih redova će dati sve od sebe da utvrde one propuste u istrazi koji su se desili. Za sve druge propuste je nadležno Tužilaštvo i neprihvatljivo je da poslije 100 dana nemama tužilačku odluku. Pozivam Tužilaštvo Republike Srpske u ime naroda da se bavi svojim poslom i da bez političkih uticaja i pritisaka završi svoj posao – kazao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Milorad Dodik

Sa druge strane, prvi čovjek SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta je ponovio da nijedan poslanik iz stranaka vladajuće koalicije izvještaj neće podržati.

Na sjednici koja počinje u 12 časova, pored izvještaja, razmatraće se i Prijedlog zakona o kulturi; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju; Prijedlog strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018 do 2022. godine; Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu;

Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1.1. – 31.12.2017. godine; Izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2017. godinu; Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2017. godinu; Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2017. godinu; Informacija o odlukama o pomilovanju u 2017. godini; Izbor i imenovanja.

Izvor: RtvBN, Srpskacafe

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: