Naplata putarina na auto-putu “9. januar” po pređenom kilometru

Javno preduzeće “Autoputevi RS” i zvanično je saopštilo da od ponedeljka, 26. novembra, počinje naplata putarina na auto-putu “9. januar” po pređenom kilometru, odnosno da na snagu stupa zatvoreni sistem naplate.

Putarina će biti naplaćivana na već postojećim naplatnim stanicama „Prnjavor“ i „Кladari“, te na novoizgrađenim stanicama „Laktaši“, „Drugovići“ i privremenom naplatnom mjestu na petlji „Mahovljani“.

– Primjera radi, cijena putarine na relaciji Banjaluka – Кladari (nadomak Doboja) za putnička vozila iznosiće 7 КM, dok će vožnja od Banjaluke do Prnjavora koštati 4 КM. Uredbom su precizno definisane cijene i za ostale kategorije vozila, a novi cjenovnik biće dostupan na internet stranici “Autoputevi Republike Srpske“, kao i na svim naplatnim stanicama duž autoputa „9. januar“ Banjaluka – Doboj, kao i na auto-putu E 661 Gradiška –Banjaluka – kažu u “Autoputevima”.

Važno je naglasiti da, kako kažu, na auto-putu Gradiška – Banjaluka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima. Ovaj sistem biće u funkciji sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine na auto-putu Gradiška – Banjaluka iz otvorenog preći u zatvoreni.

 

 

-S obzirom da putnici iz Banjaluke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 КM za putnička vozila, ali na izlazu sa autoputa „9. januar“ u Кladarima ili u Prnjavoru, taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom autoputu, tako da će na izlazu doplatiti razliku. U povratku, ka Banjaluci, na privremenom naplatnom mjestu na petlji „Mahovljani“, vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na auto-putu „9.januar“, dobiti i vaučer, koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu „Jakupovci“ – navode u ovom javnom preduzeću.

Na privremenom naplatnu mjestu „Mahovljani“, koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na auto-putu Gradiška-Banjaluka, predviđene su po dvije trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine, u oba smjera, odnosno i prema Banjaluci i prema Gradišci.

Što se tiče naplate putarine elektronskim putem, pomoću TAG uređaja, na privremenoj naplatnoj stanici u Mahovljanima, na naplatnim trakama za ENP, iz pravca Кladara prema Banjaluci, provjerava se ulazna stanica, na kojoj je vozilo ušlo na autoput „9. januar“, te se na osnovu toga naplaćuje putarina. Vozilo dalje nastavlja prema Banjaluci, a u Jakupovcima prolazi kao besplatan korisnik sa vaučerom.

U suprotnom smjeru, odnosno kada iz Banjaluke ide ka Doboju, korisnicima koji imaju zabilježenu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici im se umanjuje cijena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima. -Dakle, sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena – saopštili su iz “Autoputeva RS”.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: