Nakon završenog upisa u srednje škole nepopunjeno 178 mjesta u deficitarnim zanimanjima

Nakon upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2022/23. godini, u deficitarna zanimanja, od planiranih 728 učenika, realizovan je upis oko 550 učenika (70%) u 36 škola, 28 jedinica lokalnih zajednica i 19 zanimanja.
lada Republike Srpske opredjeljena je da i u školskoj 2022/2023. godini podrži učenike koji upisuju zanimanja koja su definisana kao deficitarna.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete RS, u budžetu je za ovu namjenu planirano 900.000 КM i to stipendije u iznosu od 100 КM i besplatan prevoz za učenike prvog razreda deficitarnih zanimanja.

U skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa lokalnim zajednicama, poslovnom zajednicom i školama sačinilo je listu deficitarnih zanimanja u Republici Srpskoj, koja je objavljena na zvaničnoj stranici, prije termina prvog upisnog roka u školsku 2022/2023 godinu.
Na osnovu prikupljenih podataka ustanovljeno je da se najveće potrebe na tržištu rada javljaju za zanimanja trećeg stepena u strukama:

– Mašinstvo i obrada metala (bravar – zavarivač, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike;

– Poljoprivreda i prerade hrane (pekar, mesar, agroproizvođač prehrambeni prerađivač)

– Ugostiteljstvo i turizam (konobar i kuvar)

– Saobraćaj (vozač motornih vozila)

– Elektrotehnika  (auto električar i električar elektroinstalater) i

– Šumarstvo i obrada drveta (stolar) i

– Geodezija i građevinarstvo (kamenorezač – keramičar).

Izvor: Srpskainfodeficitarna ya

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: