Najstarija knjiga u biblioteci iz 16. vijeka

Najstarija knjiga u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske štampana je sredinom 16. vijeka i dio je Zbirke rijetkih knjiga. Riječ je o knjizi maloj formatom, ali velike vrijednosti, o kojoj je više ispričala Jelena Janjić, bibliograf savjetnik u NUBRS.

“Sudbina knjige na nemirnom tlu Bosne i Hercegovine bila je istorijski uslovljena, pa je i današnja zbirka rijetkih knjiga oblikovana istorijskim dešavanjima. Zbirka je mala brojem, ali zbog raznovrsnog sadržaja i brojnih kulturoloških podataka, važnih ne samo za našu sredinu, dragocjenost je koja zaslužuje da bude predstavljena javnosti i zato se čuva u posebnim uslovima u našoj biblioteci. Najstarija knjiga u zbirci datira iz sredine 16. vijeka i njen naslov je “O prirodi riječi” Johana Rojhlina, njemačkog humaniste. Štampana je 1552. u Lionu i prilično je očuvana“, kaže jelena Janjić za Mondo.


O tome kako je knjiga dospjela u NUBRS malo se zna. Postoje podaci da je prilikom inventarisanja preuzeta iz Muzeja Vrbaske banovine, a drugih detalja nema.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: