Na zborištu „Kod Jablana“ održana svečana akademija

Uz prigodan kulturno-umjetnički program na zborištu „Kod Jablana“ održana svečana akademija upriličena povodom 57. Kočićevog zbora.

-Kočić je neko ko je istinski ljubio istinu, slobodu i otadžbinu, a danas svi oni koji istinski ljube istinu, slobodu i otadžbinu jesu neustrašivi, slobodni i ostaju prisutni u narodu otadžbinu brane svojim djelima. Iz duha Kočića, Zmijanja i Manjače moramo da crpimo motivaciju za savremenu borbu protiv iskušenja, kojima smo svakodnevno izloženi – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je istakao da je Kočićev zbor za Banju Luku jedna velika tradicija, koja postoji već 57 godina i zato je važno da nastavimo da tu tradiciju njegujemo u svakom obliku, te podsjetio da je ove godine vraćena i litija kao stara tradicija koja se nakada održavala, ali i da je novim konceptom Kočić stavljen u jedan moderan kontekst, jer je Kočić, kako je kazao, uvijek moderan i savremen.

-Uveli smo nove prakse i na autentičnoj lokaciji u Stričićima postavili gradski šator, u kojem smo priredili brojne radionice poput kuhanja tradicionalnih jela, radionica izrade Zmijanjskog veza, a biće organizovane i sportske igre, te borba bakova. Staru tradiciju prilagodili smo modernom dobu – rekao je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić- Banjac rekla je da je novi koncept zasonovan na ideji da Kočić bude dostupan svima, jer do sada na Manjači i Stričićima do sada nije bilo dovoljno zastupljen sadržaj posvećen Kočiću i njegovom stvaralaštvu.

-Kočić, Manjača i Stričići zaista imaju mnogo toga da nam ponude i zato smo odlučili da upravo na mjestu gdje se narod tradicionalno okuplja ponudimo i drugačiji sadržaj, da damo priliku da narod čuje besjednike koji govore o Kočiću i da uživaju u kulturno-umjetničkom programu – rekla je ona.

Proznom piscu i pjesniku Anđelku Anušiću je tokom akademije uručena i Kočićeva nagrada.

Dobitinik Kočićeve nagrade književnik Anđelko Anušić, rekao je da dobiti Kočićevu nagradu znači biti višestruko privilegovan.

– Kad čitate Kočića osjećate se sigurno, kao u svome domu, u svojoj rodnoj grudi, razgovarate sa svojim precima. Svaki srpski pisac, koji je suštinski utemeljen u srpskoj književnosti nacionalne kulture je Kočićeva duhovna svojta, a ja zbog tema kojima se bavim poput Krajine, krajiškog svijeta, Zapadnog svijeta i srpskog književnog miljea tu i pripadam – rekao je Anušić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki zvaničnici Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, konzul Srbije, te druge javne ličnosti iz grada i Republike.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je manifestacija „Kočićev zbor“ posvećena srpskom narodu koji se bori za opstanak i slobodu i da je jedan od boraca bio i književnik Petar Kočić, koji je pisao o slobodi. On je istakao da otadžbina predstavlja borbu za slobodu i da je srpski narod to odavno naučio.

Govoreći o Petru Kočiću predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Kočić pisao i govorio iz srca i duše svog naroda, za čiju slobodu se beskompromisno borio ne štedeći sopstvenu. Proganjan je, hapšen i zatvaran zbog svog oštrog pera kojim je drmao temelje okupacione vlasti u tadašnjoj BiH. Nije pristajao na kompromise, niti prihvatao okupacione upravnike pod izgovorom političke realnosti – istakla je predsjednica Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: