Muke stanovnika Česme, nemaju apoteke, škole…

Ambulanta u naselju Česma radi samo tri dana u sedmici i to jednu smjenu. I to jedne sedmice ujutru, a druge poslijepodne. Ispred ambulante porodične medicine u Česmi dva kontejnera. Oko njih više smeća gotovo nego u njima. Nimalo prijatna scena.

Ukoliko mještani žele da se pregledaju ili im je neophodna ljekarska pomoć, ne mogu je dobiti svaki dan u svom naselju, jer njihova ambulanta radi samo u određeno vrijeme.

Iako na sajtu Doma zdravlja stoji da ambulanta u Česmi radi od 07.00 – 20.00 to nije tako. Jedne sedmice pacijenti mogu da se pregledaju u jutarnjoj smjeni, a druge sedmice pregled im je omogućen samo u popodnevnoj smjeni. Na vratima ambulante izbrisano je radno vrijeme, dok je vrijeme pauze nepromijenjeno.

Liječe se tri dana od sedam

Zbog ovakvog stanja, ionako mali broj registrovanih pacijenata najavljuje da će da povuče svoje kartone iz ambulante u komšiluku i prijavi se u nekoj drugoj. Bilo kojoj, onoj koja radi svaki dan. Povlačenjem kartona ova ambulanta mogla bi da doživi sudbinu koja je zadesila ambulante porodične medicine u naseljima Kuljani i Ada.

Iz Doma zdravlja ističu da su zajedno sa gradom Banjaluka donijeli odluku, po kojoj će ambulanta porodične medicine u Česmi, 1. januara 2018. godine raditi tri dana sedmično i to ponedjeljkom, srijedom i petkom. Dodaju da je nedovoljan broj pacijenata glavni uzrok takvoj odluci, jer po standardima i normativima jedan tim porodične medicine treba da ima 2000 registrovanih građana.

Baš tu počinje začarani krug-ljudi se ne registruju jer ambulanta nema potrebne sadržaje, a Dom zdravlja im “zauzvrat” te sadržaje dodatno smanjuje.

Iz Doma zdravlja napominju da ovo nije jedina ambulanta koja radi ovako.

Nemaju gdje vaditi krv pa se odjavljuju

Kad kažemo ovako, građani kažu da ih “ovako” podsjeća na nekadašnji sistem seoskih doktora. Iako se mještani ovog naselja ne slažu sa donesenom odlukom i imaju želju da njihova ambulanta bude otvorena svaki dan, nadležni Doma zdravlja smatraju da to neće biti moguće.

Za mali broj registrovanih pacijenata mještani imaju objašnjenje. Stojan Ubović kaže da je zadovoljan radom ljekara, ali glavni problem zbog kojeg mještani odustaju od registracije u svom naselju upravo je nemogućnost vađenja krvi u njihovoj ambulanti. Da bi izvadili krv i uradili nalaze treba da obilaze više ustanova smještenih na različitim dijelovima grada. Iz tog razloga oni radije biraju da se registruju u naselju koje im ogućava da sve urade na jednom mjestu. To potvrđuje i vlasnica obližnje prodavnice, koja dodaje da je na takvu situaciju dosta uticala i česta promjena ljekara, što je izazvalo nepovjerenje pacijenata. Najteže je starijim osobama, koje su prinuđene da ljekarsku pomoć traže po okolnim naseljima, jer je njihova ambulanta rijetko otvorena.

Maličević: Odjavljivaće se i registrovani

Predsjednik mjesne zajednice Česma, Miladin Maličević ističe da se mještani naselja žale zbog smanjenog radnog vremena ambulante, te da od samog početka izražavaju negodovanje zbog nepostojanja laboratorije, kao i nemogućnosti vađenja krvi. Po njegovom mišljenju to je glavni uzrok tako malom broju registrovanih pacijenata.

U naselju Česma živi više od 5000 stanovnika, a u ambulanti, kažu, nije registrovana ni petina stanovništva, Miladin Maličević smatra da je priča o zatvaranju ambulanti, zbog nedovoljnog broja registrovanih pacijenata, izazvala kontraefekat kod mještana.

Napominje da od trenutka kada je krenula da kruži ta priča, ambulanta nema ni jednog novog registrovanog pacijenta, već suprotno, mještani povlače kartone. Kao moguće rješenje za ovaj problem, Miladin Maličević navodi da bi zakonski trebalo uvesti da se mještani trebaju registrovati u ambulanti porodične medicine u mjesnoj zajednici kojoj pripadaju, kao što je slučaj sa školama.

Na taj način bi se rasteretile ambulante u drugim naseljima. Ukoliko bi se postigao odgovarajući broj registrovanih pacijenata stvorili bi se uslovi za otvaranje laboratorije.

Nemaju ni apoteku

Naselje Česma nema apoteku. Od apoteke u ovom naselju ostao je samo znak, koji danas ima prvenstveno orijentacionu ulogu: ej, nađjemo se “kod apoteke”.

Mještanka Česme, Dubravka Petrović, više ne može ni da se sjeti kad je apoteka u njihovom naselju bila otvorena. Prema njenim riječima apoteka je zatvorena isključivo zbog visokih cijena lijekova, koji su bili mnogo skuplji nego u gradskim apotekama. Dubravka Petrović smatra da bi svako naselje trebalo da ima apoteku sa pristupačnim cijenama, kao i ambulantu koja će raditi svaki dan.

S druge strane, Miladin Maličević, predsjednik mjesne zajednice Česma, ističe da je mali broj registrovanih pacijenata u ambulanti razlog za nepostojanje apoteke. Većina mještana registrovana je u ambulantama obližnjih naselja, pa i kupuje lijekove u apotekama tih naselja, dodaje Maličević. Česma nema kanalizaciju, trotoare, devetogodišnju školu, dio nje nema asfalt, vodu, rasvjetu.

Izvor: Banjaluka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: