Muke sa adresama banjalučkih prigradski naselja

Mještani Ramića, Dragočaja i Barlovaca u Banjaluci traže da njihove ulice dobiju zvanična imena, jer ne mogu, kažu, više da razmjenjuju zalutalu poštu između sebe.

Prema ranijim procjenama, čak 70 odsto stanovnika u ovoj mjesnoj zajednici živi na bezimenoj adresi, zbog čega ni poštaru nije lako da se uvijek snađe u toj zbrci. Ili lutaju po cijelom naselju dok nađu primaoca ili, pričaju mještani, ispostave račun pogrešnoj kući.

– Redovno dobijam račune od rodbine koja stanuje u drugoj ulici, već nekoliko puta sam poštaru skretao pažnju na to, ali vjerovatno mu je teško sve nas upamtiti, kada nijedna ulica ovde nema ime – priča Bojan iz Dragočaja.


Problem je još i veći kada treba doći Hitna pomoć, pa meštani moraju navoditi vozača kako da dođe do pacjenta.

– Na teritoriji mjesne zajednice, u Barlovcima, Ramićima i Dragočaju živi oko 2.100 domaćinstava, a u osnovnu školu ide čak 500 đaka. Pre je svima bilo lakše jer je stanovalo manje ljudi koji su se dobro poznavali, ali sada se napravilo dosta novih kuća, naselja su se izmeijnila i potrebni su nazivi za lakše snalaženje. Naša inicijativa postoji i nadam se da ćemo u dogovoru sa Gradskom upravom konačno riješiti ovaj problem, za koji ne treba puno sredstava, samo malo dobre volje- govori predsednik savjeta Slavenko Tadić, dodajući da je za početak prioritet da imena dobiju bar po pet ulica sa jedne i druge strane Prijedorske ceste. Tadić kaže da još nemaju konkretne prijedloge za imena ulica, ali da će nastojati što pre da nađu zadovoljavajuća rješenja.

Načelnik Odeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da su već počeli da riješavaju isti problem sa bezimenim ulicama u Karanovcu, te da je MZ Dragočaj druga na spisku.

– Za Karanovac se trenutno dogovaramo oko tačnih naziva, jer su mještani imali neke prijedloge koji međutim nisu prošli na Stručnoj komisiji. Pozivam i savjet Dragočaja da nam dostave svoje ideje za imena ulica, jer je ta mjesna zajednica sljedeća u planu za ovaj posao- najavio je on.

Stanovnici MZ Karanovac godinama su tražili da se ulicama u njihovom naselju dodijele imena i brojevi, jer na području Karanovca, Jagara i Ducipolja ima oko 3.500 domaćinstava koja se vode bez broja. Kako pričaju, imaju sreće da im pošta ne kasni jer je poštar iz njihovog mjesta, pa zna skoro sve komšije, ali raduju se što će konačno i oni dobiti pravu adresu.

Izvor:EuroBlic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: