Marinko Umičević o saobraćaju u Banjaluci

Povodom gužvi u saobraćaju, najavljenih i radova koji se izvode, te protesta vozača, saopštenjem se javnosti obratio Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i tehnički direktor TO “Bema”.

Nakon jučerašnjeg dana D, saobraćajnog kolapsa na Starčevici, velike nervoze vozača, čekajući u koloni primjetio sam da u svakom autu sjedi po jedan čovjek. Ne znam čemu toliko jadikovanje da je kriza, kad se nikad bolje nije živjelo i nikad se više automobila nije vozilo. Mislim da nam je svima potrebna kolektivna psihoterapija.

Putujući po Evropi, gdje su takve gužve svaki dan, nikada nisam vidio da je neko svirao ili pokazivao znakove nervoze.

Ako treba dan, dva, tri ili mjesec dana da se strpimo kako bi nam putevi bili bolji, zar se ne bi trebali malo strpiti.

Sutra je otvaranje kružnog toka i spajanje sa istočnim tranzitom, te početak radova na novom Zelenom mostu koji čekamo već 25 godina.

Na istočni tranzit, takođe čekamo dugi niz godina, a sadašnji gradonačelniik gospodin Igor Radojičić je to riješio u pola svog mandata.

Osvrnuo bih se i na blokiranje kružnih tokova, pogotovo na Laušu, putu prema bolnici, smatram da nije uredu da se ne pusti Hitna pomoć.

Mislim da je policija pala na ovom ispitu, da nije odradila ono za šta je plaćena, te da treba pokažnjavati te neodgovorne vozače i organizovane grupe, kao i „fudbalere“ koji igraju lopte na kružnom toku.

Ne opravdavam ni ovako enormno povećanje cijena goriva, ali treba da znamo da je EU uvela akcize na gorivo zbog, kako oni kažu, izgradnje puteva, a mi to već plaćamo kroz cijenu registracije automobila.

EU je to uvela na zahtjev Hrvatske, jer su se oni žalili da njihovi građani kupuju cigarete i gorivo u BiH, te se tako odlijevaju sredstva iz EU u zemlju koja je van EU. Ovom odlukom o povećanju akciza i cijena goriva su to presjekli.

Stoga, apelujem na strpljenje, te na borbu za smanjenje cijena goriva na zakonit način, bez blokiranja ulica i iživljavanja pojedinaca nad većinom. A ovaj scenario blokiranja ulica je već poznat i viđen u Ukrajini.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 

Inž. Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: