Majstorovićeva i saradnici i dalje bez optužnice

Tužilaštvo BiH ni šest mjeseci nakon spektakularnog hapšenja u akciji “Brend 4” nije podiglo optužnicu protiv Jelene Majstorović, šefa Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci, i njenih saradnika.
Na snazi su i dalje mjere zabrane Suda BiH, ali koje važe isključivo za Majstorovićevu i Radenka Popovića.

Majstorovićeva i Popović tako i dalje ne smiju putovati van granica BiH. Ne smiju obavljati ni poslovne aktivnosti, niti službene dužnosti koje imaju veze sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Na kraju, osumnjičeni se ne smiju sastajati sa svjedocima u istrazi, ali i drugim osumnjičenima.

Podsjetimo, Majstorovićeva, Popović i još četiri službenika uhapšeni su u decembru prošle godine u akciji “Brend 4” zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Tražili mito
U istražnoj dokumentaciji koja je dostavljena Sudu BiH precizirana su sva krivična djela, te detaljan opis na koji način su ih izvršili osumnjičeni službenici UIO BiH.

Iako im je službeni zadatak bio sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Majstorovićeva i saučesnici su, ako je suditi prema onome što se navodi u istrazi, grubo zloupotrijebili svoj položaj, te služeći se metodama ucjena i pritisaka primoravali građane, mahom vlasnike privatnih radnji za prodaju nakita i polovnih aparata, da im plaćaju mito kako ne bi bili procesuirani.

Iako radnje osumnjičenih nisu bile u sastavu PDV-a to, kako se navodi, nije spriječilo Majstorovićevu i saradnike da iskoriste neznanje oštećenih i oštete ih navodno za velike novčane iznose.
Nakon što bi odabrali prodavnicu, osumnjičeni su navodno radili u parovima. Po ulasku u prodavnicu provjerili bi prvo da li je isključen video nadzor, a zatim bi izvršili nezakoniti pretres. Ako je suditi prema dokumentaciji dostavljenoj Sudu BiH, nijedan pretres nije bio praćen naredbom suda, niti je sačinjavana foto-dokumentacija, niti su im prisustvovali svjedoci.

Prvo krivično djelo Majstorovićeva i saučesnici su navodno izvršili 9. novembra 2017. godine u mjestu Konjodor kod Bužima.

– U vremenskom periodu od 6.30 do 6.45 u crnim uniformama sa jasno istaknutim oznakama UIO BiH, bez naloga i naredbe, neovlašteno i nepropisno zaustavili su kombi VW koji je vozio Omer Dž.- otkrio je ranije izvor Srpskainfo iz istrage.

Dodaje kako su Majstorovićeva i saučesnici na nezakonit način pokušali oduzeti zlatni i srebrni nakit u vrijednosti od 30.000 maraka, te prisiliti oštećenog da se potpiše na zapisnik sa neistinitim sadržajem i kako je nakit dobrovoljno predao.

Oduzeto srebro
Sljedeće krivično djelo zadokumentovano istragom koje se stavlja na teret Majstorovićevoj i ostalima izvršeno je 12. marta 2018. godine.
Tada su Majstorovićeva i osumnjičeni Radenko Popović u prodavnici “Atlantis”, vlasništvo Husnije K, koja nije ni bila registrovana u sistemu PDV-a, postupajući bez naloga i stvarajući atmosferu pritiska i prijetnji zatražili od vlasnika da isključi video-nadzor.

Tokom nezakonitog pregleda Majstorovićeva i Popović su, kako se navodi, utvrdili višak nakita od oko tri kilograma. Zatim su privremeno oduzeli kilogram srebra.

– U namjeri da prikriju nezakonito postupanje, nakon preduzetih radnji nisu sačinili istinitu dokumentaciju o izvršenoj kontroli, sve u namjeri da na takav način od lica dobiju nezakonitu novčanu korist pod izgovorom da neće preduzimati službene radnje, a za koje su navodno ovlašteni – navodi se u istražnoj dokumentaciji protiv Majstorovićeve i saučesnika.

Osumnjičeni Popović je na kraju tražio od vlasnika radnje 3.000 maraka, koje je napisao u rokovnik kako se ne bi čulo da ga izgovora, plašeći se da će biti snimljen.

Vlasnik je odbio isplatiti navedeni iznos, nakon čega je Majstorovićeva za sebe navodno uzela sat, a Popović zlatni prsten.

Vlasnika radnje oštetili su za navedene predmete i kilogram nezakonito oduzetog srebra.

Isti model ponašanja u Bosanskoj Krupi
U radnji “Lipovača” u Bosanskoj Krupi, koja nije bila u sistemu PDV-a, osumnjičeni su postupali kao službene osobe UIO BiH i prekoračili granice svojih ovlaštenja, te doveli u zabludi vlasnicu Seniju L. stvarajući atmosferu pritiska, prijetnji i ucjenjivanja.

Nakon što su utvrdili da video-nadzor nije u funkciji izvršili su nezakonit pretres prodavnice, te Aldina L. bez upoznavanja nadležnog tužioca i sudske naredbe i bez svjedoka, Jelena Majstorović je, kako se navodi, samoinicijativno pretresala pomoćne objekte radnje, kao i galeriju, bez sačinjavanja foto-dokumentacije. Nezakonit pretres osumnjičeni dvojac je “objasnio” čestim anonimnim prijavama.

U ovim pretresima Majstorovićeva i Popović su, kako se navodi u dokumentaciji Tužilaštva BiH, pričinili štetu u vidu nezakonitog oduzimanja nakita, i to 101 gram zlatnog nakita, te kilogram srebrnog nakita u vrijednosti od 10.500 maraka, da bi u Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka naveli da je vrijednost nakita iznosila 5.000 maraka.

TRAŽILI DA IH VRATE NA POSAO
Srpskainfo saznaje da su osumnjičeni službenici pokrenuli postupke pred Sudom BiH kojima traže da im se omogući povratak na posao u Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i ti postupci su još uvek u toku.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izjavio je za Srpskainfo da je svih šest službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra UIO Banjaluka i dalje suspendovano sa radnih mjesta.

– Ranije je četvoro službenika podnijelo zahtjeve za povratak na posao, ali su ti zahtjevi odbijeni, kao i žalbe koje su izjavili na ta rješenja. Tako će biti do daljnjeg, dok se ne okončaju krivični postupci koji se provode pred pravosudnim institucijama – izjavio je Kovačević.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI