Lijepo vrijeme izmamilo zmije

Foto: Vladimir Milovac

Građani Banjaluke u zadnje vrijeme imaju sve češći susret sa zmijama. Uglavnom se mogu vidjeti na šetalištima pored Vrbasa.
Da li je pojava zmija u ova doba godine normalna pojava i da li su uranile, odgovor na ova pitanja za Srpskainfo dao je profesor sa Prirodno- matematičkog fakulteta Goran Šukalo.

Ovaj period godine je toplije nego inače kako bi trebao biti i onda je za očekivati da su zmije uranile, inače one već u drugoj polovini aprila i u maju mjesecu izlaze iz skrovišta, da bi se razmnožavale i hranile – dodao je profesor.

Kako je naglasio u narednom periodu biće normalno uočavanje zmija u okolini.
Većina zmija u Banjaluci uglavnom su viđene pored Vrbasa, građani u strahu prolaze pored njih jer ne znaju da li su otrovne ili ne i hoće li napasti.

U okolini Banjaluke jedina otrovnica je poskok i on se lagano prepoznaje od ostalih zmija, zbog šari i njuške – dodao je.

Pored vode su uglavnom ribarice, zove se još riječna zmija i potpuno je bezopasna.

– Ribarica riječna zmija, nikad nikoga nije ugrizla i sa njom se može lako manipulisati – izjavio je profesor.
Naglašava da se pored ribarice, mogu pronaći i smuk, a potom i smukulju ili lažna šarka.
Smukulju uglavnom mješaju sa šarkom, ali šarke nema u okolini Banjaluke i ona živi uglavnom na 400 – 500 metara nadmorske visine – dodaje Šukalo.

Profesor naglašava da od riječnih zmija nema straha, jedina opasnost na prostorima Banjaluke predstavlja poskok, ali i susreti sa njom nisu česti.

-Poskok neće prvi napasti, ljudi pokušavaju da ih ubiju, ali najbolje ih je samo zaobići – dodaje on.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI