Laktaši za 21 vijek, Banjaluka na drva

Ilustracija

Kapital iz Austrije za projekte u Laktašima: Od smeća će proizvoditi struju, a grijaće se pomoću termalne vode

Termalna voda u opštini Laktaši uskoro će biti iskorištena za grijanje, a velike deponije smeća i otpada upotrebljenje za proizvodnju električne energije.

Načelnik opštine Laktaši, Ranko Karapetrović, potpisao je u Lincu sa “Njemačkom inicijativom za pronalaženje dobavljača u zemljama Centralne i Istočne Evrope”(CEE Inicijativa) memorandum o saradnji za investiranja u projekte korištenja geotermalne vode za grijanje.

Potpisani memorandum podrazumijeva i razvoj turizma, te proizvodnja električne energije sagorjevanjem otpada.

Podrška ovom koraku iskazana je i od Privredne komore Gornje Austrije, te Eksportnog tima Austrije.

– Ovim smo dogovorili poslovnu saradnju čiji je krajnji cilj viši stepen korištenja naših prirodnih i drugih resursa u proizvodnji energije. Prvi korak je izgradnja sistema grijanja pomoću termalne vode koje imamo u izobilju. Takođe, želimo spaljivanjem otpada, koji za sada predstavlja veliki problem i trošak za našu opštinu, proizvoditi električnu energiju – rekao je Karapetrović, ohrabren posjetom Austriji, ali i prethodnim kontaktima sa privrednicima i predstavnicima austrijske ambasade u BiH.

Opština Laktaši je spremna, naglašava Karapetrović, obezbjediti neophodnu podršku, kako bi navedene projekte što prije realizovali. To se odnosi na dokumentaciju, građevinske i druge dozvole iz opštinske i republičke nadležnosti.

U aprilu ove godine, „CEE Inicijativa“ je otvorila kancelariju u Laktašima u cilju efikasnog djelovanja, afirmisanja i unapređenja saradnje između poslovnih zajednica u BiH i Austrije.

– Veoma je važan potpisani memorandum o razumjevanju sa jednom od najperspektivnijih opština u BiH, sa Laktašima. Naš zadatak je priprema poslovnog plana, obezbjeđenje partnera za tehnologiju i uređenje konstrukcije finasiranja – istakao je Aleksandar Čenić, predsjednik Evropske inicijative za Južnu i Jugoistočnu Evropu u BiH.

Saradnja sa Austrijom trasirana je, takođe, nedavnom posetom Filipa Kupfera, trgovinskog savjetnika austrijske ambasade u BiH opštini Laktaši. Tom prilikom raspravljano je o mogućnostima dugoročne poslovne saradnje.

– Laktaši su u poslednjih dvadesetak godina stekli imidž sredine sa pozitivnom poslovnom klimom i razvijenom preduzetničkom infrastrukturom, gdje iskazujemo razumjevanje za investitore i njihove poslovne aktivnosti – navode u opštini Laktaši, posebno naglašavajući reforme i stimulisanje privatnog preduzetništva.

– Saradnja sa Ambasadom Austrije u BiH zauzima važno mjesto u društvenom i ekonomskom razvoju opštine Laktaši – smatra Karapetrović, precizirajući da su preduzetnici i institucije iz Austrije među vodećim poslovnim saradnicima koji ovdje ulažu višemilionski kapital, a sada pripremaju i nove projekte.

Planom kapitalnih investicija, predviđena je izgradnja tri vodovodna sistema u različitim dijelovima opštine, kao i proširenje kapaciteta izvorišta u Maglajanima. To su Drugovići, Maglajani i Kriškovci.

U Drugovićima je počela izgradnja vodovoda dugog 6,5 kilometara.

Vrijednost radova u Drugovićima je 250.000 KM, a novcem Evropske investicione banke i opštine, do kraja marta iduće godine biće završena izgradnja navedene vodovodne mreže ukupne vrijednosti 2.776.000 KM.

Ozbiljan pristup

Radmila Mihić, pomoćnik ministra finansija RS i šef Tima za projekat vodovoda i kanalizacije u RS, ocjenila je veoma ozbiljan pristup ovom projektu od strane lokalnih vlasti.

– Ovdje su ispunjeni svi postavljeni uslovi, inače veoma visoki, što je za svaku pohvalu – naglasila je Mihićeva.

Izvor: EuroBlic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI