Kupatilo na pulmologiji gdje se liječe djeca !!!

Roditelji najmlađih pacijenata ogorčeni su uslovima u kojima borave djeca na Odjeljenju pulmologije UKC RS, nakon što su u javnost dospjele fotografije kupatila koje je u očajnom stanju.

Slike je objavio Milan Savanović iz Banjaluke, otac čije je dijete nekoliko dana boravilo na pulmologiji Univerzitetskog kliničkog centra. On je potpuno razočaran u sistem koji dozvoljava da najmlađi pacijenti budu smješteni u katastrofalnim uslovima i koriste neuslovni toalet.

– Ovako loše uslove niko ne može pravdati. Klinike gdje se liječe naša djeca i trudnice bi trebalo da su svima na ponos, a u stvarnosti su totalni raspad. Ovakve stvari me bole – govori Milan za Srpskainfo.

Dugo je, priča, vagao da li da objavi ove fotografije, ali smatra da javnost zaslužuje da zna kakvi su uslovi u najvećoj javnoj bolnici u Srpskoj.

Srpskainfo je upitala nadležene u UKC RS kada su posljednji put sanirani toaleti na odjeljenju pulmologije i kada će opet biti obnovljeni.

– Ovo Odjeljenje ima tri kupatila, koja su u zadovoljavajućem stanju i ispunjavaju osnovne uslove za potrebe pacijenata i osoblja. S obzirom na starost objekta, očekivati je da sanitarni čvorovi nisu novi, ali se radno osoblje UKC Republike Srpske trudi da sve bude čisto i u službi pacijenata. Ono što nije poznato javnosti je činjenica da se u objektu nalaze gusane cijevi, koje su stare oko 40 godina, i da nije moguće izvršiti parcijalnu zamjenu tih cijevi savremenim plastičnim cijevima, već je potrebno da se izvrši kompletna zamjena kanalizacionih sistema – odgovorili su iz ove zdravstvene ustanove.

Nedavno je, kažu, na održanoj sjednici Vlade RS zaduženo Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da obezbijede oko 2.633.000 KM sa PDV-om za djelimičnu realizaciju projekta sanacije zgrade Maternitea i zgrade Klinike za infektivne bolesti. Ovim će biti obuhvaćene Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za dječije bolesti i Klinika za dječiju hirurgiju, koje se nalaze u zgradi Maternitea UKC Republike Srpske.

Napominju da se u Odjeljenju pulmologije s alergologijom Klinike za dječije bolesti na hospitalnom liječenju nalazi 20 djece. Ovo Odjeljenje čini tim od 11 zaposlenih, koji liječi djecu s najtežim pulmološkim zdravstvenim problemima iz cijele Republike Srpske. Na godišnjem nivou je oko 1.000 djece na hospitalnom liječenju u ovom Odjeljenju.

– Brojke govore više od riječi o obimu posla koji naši zaposleni obavljaju. Uvidom u naše protokole, svi pacijenti su dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu i nikome od pacijenata nisu bili ugroženi zdravlje i život – ocijenili su iz UKC.

Naglašavaju da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske velika institucija i da se konstano radi na unapređenju rada, organizacije, pa i rekonstrukcije postojećih objekata, kao i izgradnje novih.

– Objavljivanjem fotografija kupatila Odjeljenja pulmologije s alergologijom Klinike za dječije bolesti pokušava se diskreditovati rad naših zaposlenih, kao i ono što je urađeno na unapređenju rada i uslova do sada. U prethodnom periodu, tačnije 2018. godine, preseljene su Klinike, Službe i Zavodi u novoizgrađeno Sjeverno krilo i rekonstruisane prostorije Centralnog medicinskog bloka. Pacijenti su smješteni u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama, s novim mokrim čvorovima i uslugom koja zadovoljava sve svjetske standarde. Rukovodstvo naše ustanove na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem, uz podršku Vlade Republike Srpske, pristupilo je svim aktivnostima u cilju realizacije projekta kardiohirurgije, projekta kompletne rekonstrukcije zgrade Maternitea i Klinike za infektivne bolesti, izgradnju nove zgrade Klinike za psihijatriju, izgradnju zgrade Instituta za onkolologiju – zaključili su iz najveće zdravstvene ustanove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: