Krivične prijave za prijetnje na društvenim mrežama

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan zahvalio je pripadnicima MUP koji su brzo i efikasno reagovali nakon što je maloljetnik na društvenoj mreži Jutjub ispod video-objave koja se odnosi na nedavnu tragediju u osnovnoj školi u Beogradu postavio komentar – “Banjaluko, očekuj masakr”, te najavio da će u svim takvim slučajevima biti podnesene krivične prijave.
Govoreći o bezbjednosti škola u Srpskoj, Karan je rekao da je Vlada Republike Srpske odmah intervenisala nakon tragičnih događaja u Srbiji, navodeći da se pitanjima kao što su vršnjačko nasilje bave škole, nastavno osoblje, pedagozi i nadležno Ministarstvo prosvjete i kulture.

– U skladu sa zadacima koje smo dobili od Vlade Republike Srpske, MUP Srpske danas kontroliše svih 16 streljišta u Srpskoj i sve streljačke klubove i odmah smo reagovali i imamo policijske radnike u okviru i oko škola, ne dirajući autonomiju škola, da pomognu preventivno – rekao je Karan novinarima u Trebinju.
On je istakao da svih prethodnih godina MUP Srpske djeluje preventivno kroz multisektorske timove, navodeći da se godišnje više od 20.000 učenika i 15.000 nastavnika i roditelja obučava preventivno u vezi sa prepoznavanjem štetnosti oružja, narkomanije, vršnjačkog nasilja i drugih oblika maloljetničke delinkvencije.
Karan je istakao da se u MUP Srpske intenzivno radi i na posebnom Akcionom planu u koji će biti uključene sve policijske uprave, kako bi se povećali kapaciteti Kriminalističke policije u vezi sa visokotehnološkim kriminalitetom.

Pripadnici MUP Republike Srpske identifikovali su osobu koja na društvenoj mreži koristi “Jutjub” kanal “Čed” i koje je ispod video-objave koja se odnosi na nedavnu tragediju u osnovnoj školi u Beogradu postavilo komentar – “Banjaluko, očekuj masakr”.

Iz MUP je ranije danas saopšteno da je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je slučaj okvalifikovao kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Maloljetnik napisao komentar “Banjaluko, očekuj masakr”, policija saslušala oca

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: