Kritične tačke na Vrbasu na kojima može doći do poplava

Kritične tačke na području grada na kojima može doći do poplava, predstavljene su u posebno izrađenoj karti, u okviru projekta koji je Grad realizovao u saradnji sa UNDP-om i Globalnim fondom za životnu sredinu.

Karta opasnosti od poplava, kao dio projekta „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenju rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“, na precizan način pokazuje sve kritične tačke, dijelići ih na mjesta visoke, srednje i niske opasnosti od poplava.

-Ova karta je od izuzetnog značaja i namijenjena je za informisanje privrednih subjekata i drugih pravnih lica, stanovništva i institucija u smislu poplavnog rizika i plavnih zona na teritoriji grada – pojasnio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

Istovremeno, kako je naglasio – namijenjena je svim organizacijama i službama koje kroz provođenje planskih aktivnosti iz svojih nadležnost treba da imaju saznanja o riziku od poplava i plavnim zonama na teritoriji grada.

Govoreći o preventivnim aktivnostima Civilne zaštite usmjernih na smanjenje rizika od poplava, Ćućun kaže da će na proljeće nastaviti akciju čišćenja i uređenja malih vodotokova na širem području, za šta je nabavljena i savremena građevinska mehanizacija.

Prošle godine smo nabavili dva bagera, a na proljeće ćemo dobiti i specijalizovani kamion, tzv. „grajfer“. Planirano je raščišćavanje i produbljivanje korita potoka i propusnih kanala na podrčju više naselja, među kojima Debeljaka, Ade i, posebno, gornjih dijelova Starčevice, koji su ranije bili plavljeni upravo zbog zaraslih kanala i nedovoljne propusnosti korita potoka – zaključio je on.

Projektom „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenju rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“ obuhvaćeno je 14 lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, koje su 2014. godine bile zahvaćene katastrofalnim poplavama, među kojima je i Banja Luka.

Kartu opasnosti od poplava objavljena je na ovoj internet stranici, u Rubrici Građani/Civilna zaštita, a možete je pogledati i ovdje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: