„Kosti“ od novembra na malim ekranima

Postoji li granica između dobrih i loših, kako se stiže na vrh, a kako do dna društvene ljestvice i kada dolazimo do „tačke pucanja“?
nogo je pitanja, suštinskih i životnih, a na svako od njih dramski odgovor daće nova domaća serija „Kosti“ koja pred publiku premijerno stiže 21. novembra u 20 časova na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

Bol, patnja i duhovi prošlosti – sve to čini dva svijeta, na prvi pogled potpuno različita, ali svijeta koja simbolično spajaju dva čovjeka sa istim imenom – Kosta. Ova serija, koja se žanrovski kreće između drame i trilera, donosi priču o vremenu u kojem živimo, vremenu konačne otpadije od Boga i razuma, u kojem svaki trenutak možemo posmatrati sa fenomenološke strane, otkriva autorski tim serije.

– „Kosti“ su jedna velika ispovijest – o nama samima, kakvi smo i kakvi možemo da budemo. Serija i priča o toj sivoj zoni, o nemogućnosti da nacrtamo granice između dobrih i loših. Svi su i dobri i loši, samo ih razlikuje jedna stvar: želja za promjenom, za pokajanjem, za ispovijedanjem svojih grijehova. Mi često imamo običaj da osudimo one koji tračaju uz kafu, pričaju o drugima, ogovaraju. To je, čini mi se, samo jedan pokušaj da se ispovijede sopstveni grijesi i blatnjave tajne koje prljaju srce i dušu. I pošto ne postoji snaga za to, onda se okreću drugima, pričaju o drugima. Oni koji sebe otvore i pokažu svijetu svoje najdublje, najintimnije stvari, strasti, grijehove, strahove, sumnje, ti su na putu izlječenja – pojašnjava Pejaković.


„Meso“ i „Kosti“ su dve različite priče, ali priče koje povezuje jedna trilogija. Slična estetika, način pričanja, specifičan filmski jezik i isti autorski tim nešto su što će gledaoci prepoznati već u prvim minutama novog desetodijelnog dramskog komada. Reditelj Saša Hajduković ističe da sa velikim nestrpljenjem iščekuje početak prikazivanja serije, kao i reakcije publike.

– Uspjeh koji je postigla serija „Meso“ pred nas je postavio novi izazov, podignuti standard u rediteljskom i produkcijskom smislu, ali zadržati izraz po kome je prvi dio trilogije bio prepoznatljiv. Vjerujem da smo u tome i uspjeli, a potvrdu očekujemo i od gledalaca – kaže Hajduković.

Serija će se prikazivati subotom i nedjeljom, počev od 21. novembra, što će gledaocima omogućiti da brže uđu u srž i bolje dožive cijelu priču. Prema riječima Brankice Janković, producentkinje i direktorke serije, „Kosti“ su rezultat rada i želje mladih filmskih umjetnika iz Republike Srpske da, zajedno sa kolegama iz Srbije i kreativnim timom RTS-a, ostave trag u vremenu.

– Naše bogatstvo je u ljudima, stotinama umjetnika i drugih kreativaca koji su od prvih priprema pa sve do ovih dana u kojima iščekujemo početak emitovanja, bili dio priče koja se zove „Kosti“. Sa „Mesom“ smo pokazali kakve filmske talente posjeduje Banjaluka i Republika Srpska, a „Kosti“ će otkriti i mnogo novih. Zadovoljstvo nam je što sa Radio-televizijom Srbije već godinama ostvarujemo odličnu saradnju, i što su naš istinski partner u stvaranju novih filmskih priča na ovim prostorima – ističe Jankovićeva.
OD NOVEMBRA NA MALIM EKRANIMA
– Sudeći prema reakcijama javnosti na nedavno objavljeni trejler, nije ni čudo što mnogi već sada „Kosti“ ocjenjuju kao najbolji triler koji ćemo gledati ove jeseni – kažu autori serije.

Serija je nastala u koprodukciji Radio-televizije Srbije i „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke. Glavne uloge su povjerene Jovi Maksiću i Ljubiši Savanoviću, a od 21. novembra pratićemo i sudbine likova koje su oživjeli Dragan Mićanović, Aleksandar Đurica, Boris Isaković, Milica Janevski, Nikola Pejaković, Nikola Rakočević, Dejan Aćimović, Lea Sekulić i Nikolina Friganović.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: