“Korona inspekcija” /Zatvoren lokal na sedam dana, kontrole učestale

Inspektorat Republike Srpske u protekla 24 časa izvršio je 975 kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama na područiju Srpske, a zbog nepridržavanja mjera jedan ugostiteljski objekat u Banjaluci je zatvoren na sedam dana.

Zbog nepridržavanja propisanih mjera izrečene su novčane kazne za 10 objekata u ukupnom iznosu od 15.000 KM, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj rad inspektora organizovan je u smjenama, te pored dolaska u redovnom radnom vremenu, subjekti posjetu inspektora mogu očekivati i u večernjim i noćnim satima, i nakon 24 časa.

U saopštenju je naglašeno da subjekti mogu očekivati i učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou koji će obilaziti poslovne objekte, a sve u cilju dosljednog provođenja propisanih mjera i zaštite zdravlja stanovništva.

Poslovni subjekti su pozvani da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja, te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete u toku istog dana.

Cilj inspekcije nije kažnjavanje već obezbjeđivanje primjene propisa, a u trenutnoj situaciji zaštite zdravlja i života građana.

Poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora. Međutim, svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana biće strogo sankcionisani.

Imajući u vidu povećanje broja oboljelih, opterećenost zdravstvenih ustanova i udare koje je privreda pretrpjela posljednjih pola godine, sve mjere koje preduzimaju nadležne institucije provode se kako ne bi došlo do zatvaranja svih privrednih aktivnosti, jer je cilj zaštita ljudi i ekonomije, redovna isplata plata, penzija, socijalnih davanja i očuvanje bolničkih kapaciteta, dodaje se u saopštenju.

Inspekcija i u narednom periodu nastavlja sa pojačanim kontrolama na terenu, posebno u ugostiteljskim objektima u večernjim satima, sredstvima javnog prevoza, ali i drugim objektima za koje je specifična veća frekvencija građana.

Izvor: Nezavisne

Oštrije mjere sve izvjesnije

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: