Konfuzija oko parkinga ne prestaje

Kako bi smanjili gužve, zastoj i čekanja u centru, Iz Grada su najavili da će od 15. avgusta biti skuplji parking za skoro četiri puta više. Zbog ove odluke, reagovali su mnogi. Organizovani su i protesti, podnesene i krivične prijave, da bi na kraju od nove cijene, parking došao do besplatnog.
Nikome apsolutno ništa nije jasno hoće li na kraju doći do poskupljenja ili će se vratiti stare cijene.

Bojana T. iz banjalučkog naselja Lazarevo istakla je da ne razumije gdje je tačno problem kod parkinga u Banjaluci. Pitala je nadležne po kojoj cijeni će plaćati parking od ponedjeljka?

– Zašto to niko ne saopštava? Čini se da političari samo sluđuju narod, umjesto da svako radi svoj posao za pare koje im mi dajemo – ističe ona.

Sličnog mišljenja je i Petar T. koji “razbija” glavu otkad je i došla najava i o novim cijenama, pa i vraćanju tabli na staro i na kraju kada je najavljeno da će biti besplatan parking.
Stvarno su sludili narod. Ja sada ne znam ništa. Ni koliko se plaća, ni šta se plaća ni kako. Nigdje nikakvog obavještenja nema, niti ko šta govori niti želi očigledno da govori. Napravili su od Grada cirkus – kaže on.

Odbornica u Skupštini grada Dijana Ješić za Srpskainfo ističe da ako bude po Zakonu, onda bi trebalo da gradonačelnik predloži cijene i da to onda ide na Skupštinu, gdje će se o tome diskutovati i odlučivati.
On Pravilnikom o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima može da mijenja zone, ali ne može da mijenja cijene. Da pojasnim, po Zakonu o komunalnim djelatnostima parkiranje je komunalna djelatnost, a po Statutu Grada cijena komunalnih djelatnosti je u nadležnosti Skupštine. Šta će biti njegov sljedeći korak i da li će biti po Zakonu, ostaje nam da vidimo – priča Ješićeva.

Ona dodaje da samim donošenjem novog Pravilnika, gdje je gradonačelnik postupio izvan svojih nadležnosti.
Pretpostavljam da ga je neko pogrešno savjetovao. Prvo su ljudi reagovali na to što su izmjenjene zone i što su poskupile cijene parkinga, a onda smo tragom dokumenta kojim je to urađeno došli do ovih nepravilnosti koje sam gore opisala. Pravilnik koji je gradonačelnik donio 04.07.2023. godine je nezakonit po dva osnova. Prvi je taj što se njime nisu smjele mijenjati cijene dok ih Skupština grada ne potvrdi, a drugi je taj što Pravilnik nije objavljen u Službenom glasniku, a ako nije objavljen, ne može stupiti na snagu i ne može se primjenjivati. Kao što je Gradonačelnik prekršio zakon kada je povećao cijenu parkinga, tako ga je prekšio i kada je rekao da je parking besplatan. Ni to nije mogao da uradi bez Skupštine. Na taj način je oštetio i budžet Grada – rekla je Ješićeva.

Stanivuković je ranije osvrćući se na korekcije zona i tarifa parkinga u Banjaluci poručio da je precizirano da je to ovlaštenje gradonačelnika.

– To je doneseno na osnovu člana 83. Statuta Grada Banjaluka, Službeni glasnik Grada Banjaluka broj 14/18 i 9/19 i člana 22. Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banjaluka (Službeni glasnik Grada Banjaluka, roj 20/17, 16/21), gradonačelnik Banjaluke donosi Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Banjaluke. Te Pravilnike su ranije donosili samostalno gradonačelnici, koji su mijenjali zone i cijene. To je 2002. godine uradio gradonačelnik Davidović, 2014. godine Gavranović, a nakon njega i 2017. godine Igor Radojičić, koji je uveo i nultu zonu Pravilnikom bez saglasnosti Skupštine Grada – istakao je Stanivuković te dodao da će sedam dana biti besplatan parking u Banjaluci.

Podsjećamo, zbunjenost oko parkinga je nastala prošle sedmice kada su najavljene nove cijene, u nekim zonama i četiri puta skuplje, da bi samo tri dana od poskupljenja, 18. avgusta, u Banjaluci vraćene table sa starim cijenama. Od tada, nikome nije jasno šta će biti sa cijenama parkinga u Banjaluci.

Kontaktirali smo i Grad Banjaluku da nam da informacije šta će biti sa novim cijenama parkinga, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

O cijenama parkinga bi se trebalo raspravljati i na sjednici Skupštine grada 24. avgusta.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI