Koncert članova Asocijacije gitarista “102 žice”

Asocijacija gitarista “102 žice” okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare. Osnovana je 2015. u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućava stručno usavršavanje svim učenicima i studentima gitare, kao i profesionalnim gitaristima.
Proistekla je iz djelovanja Orkestra 102 gitarske žice koji je okupljao gitariste iz Bihaća, Prijedora i Banjaluke. Prvi koncert Orkestra održan je u Bihaću, juna 2014, a potom i u Prijedoru i Banjaluci. Tokom naredne tri godine realizovano je više koncertnih projekata širom BiH (Derventa, Prnjavor, Zvornik, Milići, Ugljevik, Livno, Donji Vakuf). Posljednji koncert održan je na Sarajevo International Guitar Festivalu, u aprilu 2017.
Nakon toga Asocijacija je realizovala i projekat decentralizacije kulture pod nazivom Muzičko putovanje, koji je sproveo gitarski trio Volante sa šest koncerta održanih u Ribniku, Čajniču, Rogatici, Vlasenici, Nevesinju i Trebinju. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS. Ubuntu Guitarfest je projekat Asocijacije i realizuje se ove godine po peti put uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Banja Luka.


O projektu
U sklopu projekta decentralizacije kulture podržanom od strane Grada Banja Luka, članovi Asocijacije će održati koncert u Društvenom domu Potkozarje u četvrtak, 19.10.2023. godine u 19 časova. Opšti cilj projekta jeste
afirmisanje klasične gitare u malim sredinama u Republici Srpskoj, tj. na području Opštine Banja Luka. Pošto su kulturna dešavanja u Republici Srpskoj po pravilu koncentrisana u većim gradovima, ovaj projekat omogućiće da klasična muzika dođe do slušalaca u malim sredinama. Promocijom klasične muzike ostvarila bi se raznolikost kulturnog izražavanja na kulturnoj sceni RS. U sredinama u kojima ne postoje kulturni centri, najjednostavniji način je krenuti od najmlađe publike u školama, i to na direktan način – izvođenjem
didaktičkog koncerta za učenike JU OŠ “Milutin Bojić” Potkozarje. Ovim projektom želimo napraviti početne korake u uspostavljanju klasične muzičke scene čak i u sredinama u kojima ne postoje muzičke škole, jer je to zasad jedini način da takva muzika bude prisutna.

O koncertu
Program koncerta obuhvata predstavljanje klasične gitare kao solističkog instrumenta i u kamernom sastavu. Solista na gitari je Sunčica Trkulja Šušnjar, profesor gitare u Muzičkoj školi “Savo Balaban“ Prijedor. Ona će se predstaviti sa originalnim djelima pisanim za klasičnu gitaru. U Kvintetu gitara će se predstaviti profesori
Umjetničke škole “Vlado Milošević“ Banja Luka: Boban Adžić, Violeta Lučić, Sandra Santrač, Sanjin Mirić i Vesna Milutinović. Oni će izvesti aranžmane popularnih djela domaćeg i stranog stvaralaštva raspisane za kamerni sastav. Na ovaj način biće predstavljene izražajne mogućnosti klasične gitare kao solističkog instrumenta za koji se pišu originalna djela, ali i mogućnost da se različita djela pisana za druge instrumente ili djela drugih stilova i žanrova prilagode za izvođenje na gitari u ansamblu.
Didaktički dio koncerta podrazumijeva predstavljanje klasične gitare kroz kraći istorijski pregled, objašnjavanje njenih sastavnih dijelova, demonstraciju određenih posebnih efekata koji se mogu izvesti na gitari i na kraju mogućnost da svako zainteresovano dijete priđe, uzme instrument u ruke, da mu se objasni način sjedenja i držanja instrumenta kako bi dijete probalo da proizvede zvuk.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: