“Kočićev zbor” od 19. do 25. avgusta

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor”, koja će ove godine doživjeti svoje 54. izdanje, biće održana od 19. do 25. avgusta.
Kako je saopšteno iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, već je izrađen idejni koncept 54. Kočićevog zbora, koji će biti održan na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

– Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv građana, jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banjaluke i Krajine, već i iz cijelog regiona – najavljuju iz nadležnog odjeljenja.
Svečano otvaranje manifestacije, biće upriličeno 19. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS i, tom prilikom, biće prezentovan projekat “Soba sjećanja Petra Kočića” kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo.


U odnosu na 2018. godinu uvedeno je nekoliko novina, između ostalog, koncept svečane akademije biće izmijenjen na način da će nakon zvaničnog dijela koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biti održan polučasvoni koncert – kažu u nadležnom odjeljenju.
I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića. Te manifestacije će obuhvatiti sve ono što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja kao što su “Zmiajanjski vez”, književnost i umjetnost. U Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice Zmijanjskog veza.
U Kočićevim rodnim Stričićima očekuje nas veliko finale Kočićevog zbora 25. avgusta uz tradicionalne borbe bikova za nagradu “Jablan” te nadmetanja u narodnim igrama i vještinama. Kočićev zbor je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za Grad i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada – navode u Odjeljenju.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na grob Petra Kočića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: