Kako prepoznati dobru mesnicu?

Savjet mesara u penziji.

Ukoliko u mesnici imate konstantnu ponudu, nogica, glavuša, repova, džigerice,  onda ste na pravom mjestu. Taj mesar ne vadi meso iz hladnjače. On to meso priprema, što znači da može da se nađe u prodajnoj vitrini, i to u rekordnom roku po izlasku iz klaonice. Mesar koji ima svježe meso, takođe u ponudi ima široku lepezu proizvoda koji se prave od manje traženih komada mesa, a to su švargle, pihtije, crijevca.

Jedan od sigurnih načina da se uvjerite koliko je svježe i kakvo meso namjeravate da kupite je da pročitate deklaraciju. Ako dolazi iz recimo Holandije, i za pedeset odsto je jeftinije od istog takvog komada u lokalnoj mesnici budite sigurni da jedete meso iz zamrzivača. Da bi stiglo meso iz Holandije u Banjaluku, u hladnjači treba da se vozi najmanje 24 časa.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE SVJEŽEG MESA

Svinjski but

Svjež komad mesa se prepoznaje po zdravoj roskastoj boji te po meanoj  i svijetloj koži. Najsvježiji komadi  mesa na nekim dijelovima znaju biti krvavi.

Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara.

Svinjski kotleti – krmenadle

Sviježi odresci se prepoznaju po čvrstoj koži, te svijetlorozoj boji i svježem izgledu.

Juneća plećka bez kosti

Kod svježeg mesa prvo vam  u oči pada zdrava, crvena, lijepa boja i čvrsta tekstura.

Mljeveno meso

Najsigurnija opcija je kada vam ga mesar melje ispred vas.

Biftek

Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, mora biti svijetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najvjerojatnije je bio smrznut.

Kod mesa vrijedi opšte pravilo da svinjetina ostaje svježa dva do tri dana, kao i teletina, dok goveđe meso može potrajati i do sedam dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI