Jubileji povezuju Srbe u inostranstvu

Povodom jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, Muzej Republike Srpske je u ponedjeljak, 11. februara, posjetio koordinator “Organizacije srpskih studenata iz inostranstva” za Republiku Srpsku, student Pravnog fakulteta, Marko Romić. Direktor Muzeja RS Miladin Savić, ovom je prilikom upoznao predstavnika OSSI-ja sa izložbama Muzeja, koje bi na najadekvatniji način prezentovale srpsko nacionalno blago u inostranstvu.

“Tokom iduće godine, povodom obilježavanja još jednog značajnog jubileja, 90 godina od osnivanja Muzeja Republike Srpske, prezentovanje kulturne baštine će biti osnovna misija godišnjeg Plana rada Muzeja. Današnji sastanak sa koordinatorom OSSI-ja, radi dogovora u budućoj saradnji, značajan je korak u promociji muzejske građe u inostranstvu. Poznato je da naši studenti ostvaruju odlične akademske rezultate na svim krajevima svijeta, i svaka izložba koju uspijemo prirediti izvan granica Republike Srpske, služi kao dodatna konekcija mladih srba u dijaspori sa njihovim korijenima, istorijom i baštinom.” – rekao je direktor Muzeja RS Miladin Savić.

Ovim povodom Marko Romić je izjavio da “90-godišnjica osnivanja Muzeja RS predstavlja izuzetnu priliku da se kulturna baština RS prezentuje na američkom kontinentu. Takav događaj svojim značajem dodatno obavezuje na isticanje snažne istorijske veze između srpske dijaspore i kulturno-istorijskog nasljeđa koje Muzej njeguje. Siguran sam da su naši ljudi u Americi, koji iz objektivnih razloga ne mogu posjećivati Muzej RS, veoma željni izložbi srpske istorijske tematike.”

Na sastanku sa Markom Romićem, doneseni su i zaključci o sadržaju izložbi koje bi eventualno bile postavljene u nekim od svjetskih metropola.
“Budući da će nam iduća godina donijeti ovako veliki jubilej, vjerujemo da je multimedijalna izložba “Koncentracioni logor Jasenovac, najveći ustaški logor smrti” jedna od najprikladnijih tematskih muzejskih izložbi koje u inostranstvu mogu sveobuhvatno da prezentuju najveće stradanje srpskog naroda” – izjavio je autor izložbe, viši kustos Muzeja Republike Srpske Milenko Đorđević, istoričar.

“Današnji sastanak je imao povod da se OSSI upozna sa muzejskim izložbama koje bi mogle biti predstavljene i na sjevernoameričkom kontinentu. Izložba o Jasenovcu je izložba koja govori o velikom stradanju, ali ujedno i o vaskrsenju. “. – dodao je Marko Romić.

“Organizacija srpskih studenata u inostrantsvu” je jedinstvena srpska organizacija ovog tipa, koja takođe obilježava jubilej, 20 godina postojanja.

“Činjenica koja govori za sebe, je da je ovo globalna organizacija koja već 20 godina, kroz odbore i koordinaciona tijela, tzv. kancelarije za Srbiju i Republiku Srpsku, povezuje srpske studente u dijaspori. Oni djeluju inspirisani iskrenom željom da se oduže matici. Cilj nas svih iz organizacije, koji studiramo ili radimo u inostranstvu, je da se povežemo ali i da se vratimo.” – dodao je Marko Romić. “Vjerujem da će naša iduća posjeta Muzeju biti u okviru “Zimske OSSIlacije”, događaja koji okuplja studente iz čitavog svijeta. Tada organizujemo godišnju Skupštinu, evaluaciju rada i planiramo nove korake za budućnost.”

Ana Brataševec,
Muzej Republike Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI