Još ništa od suđenja tehničarima za uništavanje dokaza u slučaju Dragičević

Prvo suđenje povezano sa slučajem ubistva Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke, još nije zakazano, iako je poziv optuženim kriminalističkim tehničarima trebao biti upućen u maju ove godine.
– Tačan datum početka suđenja trebao je biti poznat još prošlog mjeseca, ali ovaj predmet je i dalje na čekanju iz nepoznatih razloga.

Suđenje kriminalističkim tehničarima tako je trebalo biti zakazano u maju ove godine, ali tačan datum početka još uvijek nije poznat, a nema ni jasnih razloga zbog čega predmet miruje u ladici kod postupajućeg sudije.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra prošle godine podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca zbog krivičnog djela “sprečavanje dokazivanja” u istrazi ubistva Dragičevića.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak su bacili bokserice koje su 25. marta prošle godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja” – navodi se u optužnici.
Marijanac i Bošnjak su se odvojeno, i to u decembru prošle godine odnosno januaru ove godine, u banjalučkom Osnovnom sudu izjasnili da nisu krivi za krivično djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka s jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije obuhvaćen optužnicom.

Iako su i tokom saslušanja u istrazi prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba, i da se baci, nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

U međuvremenu, MUP Republike Srpske je nakon sprovedenog postupka proglasio disciplinski odgovornim Bošnjaka zbog teže povrede radne dužnosti u slučaju uništavanja dokaza u slučaju Dragičević. Bošnjak je disciplinski sankcionisan, jer nije nadzirao rad svog kolege Mikice Marijanca (55) u slučaju nestanka bokserica uzetih sa tijela ubijenog Davida Dragičevića.

Kazna do tri godine zatvora
U skladu s Krivičnim zakonikom RS, za krivično djelo koje je stavljeno na teret kriminalističkim tehničarima, odnosno sprečavanje dokazivanja, može se izreći maksimalna kazna do 3 godine zatvora.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: