Izložba “Zlatne niti ćirilice” u Banskom dvoru

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u ponedjeljak, 27. januara u 19:00 časova, biće otvorena izložba “Zlatne niti ćirilice” povodom 800 godina autokefalnosti SPC i proslave dana Svetog Save. Izložbu priređuje udruženje Beo-Etno vizija iz Beograda.

Izložba „Zlatne niti ćirilice“, koju čini više od pedeset originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga, realizuje se povodom velikog jubileja – osam vijekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ličnost i zaostavština Svetog Save predstavljaju uvijek poseban izazov za stvaraoce čije djelo počiva na očuvanja tradicije i njenih novih interpretacija u duhu Svetosavlja i kulturnog nasljeđa srednjeg vijeka kao riznice neprolazne ljepote i neupitnih vrijednosti. Srpske rukopisne knjige spadaju u najljepše pisane spomenike svjetske kulturne baštine i za narod u kome su nastale predstavljaju svojevrsne relikvije, baš kao što sama ćirilica odražava dušu srpskog naroda, njegovo samosvojno duhovno nasljeđe. Autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i njeguje unutar srednjovjekovne dvorske i crkvene umjetnosti, inspirisala je članice

Beo-etno vizije iz Beograda da ljepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem. LJubav utkana u svaki rad spona je koja povezuje prošlost i sadašnjost, pretvarajući njihov zagrljaj u modernu bajku o očaravajućoj, večnoj ljepoti srpske ćirilice. Beo-etno vizija, osnovana krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umjetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa upozna podjednako i domaću i inostranu publiku, ali i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svijetu.

Autor izložbe je predsjednica Beo – Etno vizije Vera Avlijaš koja je zajedno sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla ove izuzetno vrijedne radove.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske – Sekretarijata za vjere i Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci. Stručnu kordinaciju ovog izlagačkog projekta potpisuje Artis centar iz Beograda čija će direktorka, istoričarka umjetnosti, Tamara Ognjević govoriti na otvaranju. Izložba će biti otvorena do 15. februara tekuće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: