Izložba umjetničkog para „diSTRUKTURA“ u MSURS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 12. marta u 19 časova biće otvorena izložba umjetničkog para „diSTRUKTURA“ pod nazivom „Stori Lajns“.
Izložba „Stori Lajns“ u sebi objedinjuje šest projekata/izložbi koje je „diSTRUKTURA“ izvela u prethodnih desetak godina. U pitanju su psihogeografska istraživanja i variraju od klasičnih lutanja po gradovima do kompleksnijih istraživanja koja obuhvataju i pitanja migracije, džentrifikacije.

Koristeći fotografiju, video i crtež kao glavne alate svog izražavanja, ovaj par se još od 2005. godine pojavljuje u ulozi urbanih nomada koji u svojim psihogeografskim projektima otvoreno i kritički govore o aktuelnim pitanjima umjetnosti i života u multikulturnim urbanim sredinama u doba liberalnog kapitalizma u kojima su jasno vidljivi procesi dehumanizacije.

Banjalučka publika je neke od radova ovog umjetničkog dvojca imala prilike da vidi u okviru izložbe “Prigušena egzistencija: savremena umetnička scena Srbije“ koju je realizovao Muzej savremene umjetnosti Vojvodine u MSURS tokom 2015. godine.

U okviru svog samostalnog izložbenog projekta „Stori Lajns“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske „diSTRUKTURA“ predstavlja šest odabranih multimedijalnih projekata: Ženeva – psihogeografski eksperiment, „Locus Suspectus“, „No LongerAnd Not Yet“, „Na putu“, „We are living in a beautiful wOURld – Austria“ i „We are living in a beautiful wOURld– Spain“.
Umjetnički par, u kome ravnopravne uloge djele Milica Milićević i Milan Bosnić,djeluje zajedno kroz multimedijalne projekte od 2005. godine pod imenom „diSTRUKTURA“.

Diplomirali su i magistrirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odsjeku za slikarstvo. Mediji u kojima rade su uglavnom fotografija, slika, crtež i video.

Njihov rad je prezentovan je na više od 30 samostalnih i više od 60 grupnih izložbi u Srbiji i širom Evrope, kao i u Japanu i Egiptu. „diSTRUKTURA“ je učestvovala i u rezidencijalnim programima i radionicama u Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Sloveniji, Italiji, Finskoj, Egiptu i Srbiji.

Dobitnici su više nagrada i stipendija, među kojima je i Polok-Krasner grant za 2015.

Radovi ovog umjetničkog dua nalaze se u brojnim javnim, privatnim i korporativnim kolekcijama.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI