Izlazi prvi broj naučnog časopisa Sineza

Časopis za humanističke i društvene nauke Sineza je naučni časopis Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci koji je vođen idejom podsticanja i afirmacije naučnih istraživanja u humanističkim i društvenim naukama. Časopis je posvećen dijalogu i saradnji humanističkih i društvenih disciplina poput istorije, psihologije, filozofije, pedagogije i srodnih naučnih disciplina. Časopis želi da podstakne interdisciplinarno i multiperspektivno izučavanje kompleksnih tema, kao i savremeni metodološki i teorijski pristup.

Sineza je baštinik dvodecenijske tradicije časopisa Radovi kojeg je Filozofski fakultet u Banjoj Luci izdavao od 1998. do 2019. godine. Novo vrijeme i novi naučni izazovi pokazali su potrebu da se dosadašnji rad na uređivanju časopisa podigne na viši nivo, kao i da se ispune daleko viši naučni standardi kojima stremi Filozofski fakultet. Zato je izdavač odlučio da kroz promjenu naziva i dizajna časopisa na simbolički način označi ovaj novi početak.

Uredništvo je pred sebe postavilo zadatak da časopis u najkraćem mogućem roku ispuni uslove neophode da bude kategorisan u skladu sa propisima Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo Republike Srpske. Zatim, da daljim permanentnim napredovanjem i usavršavanjem Sineza postane novi kvalitet u naučnoj produkciji na polju društvenih i humanističkih nauka u Republici Srpskoj, kao i da bude prepoznata u širim naučnim krugovima i prevaziđe status lokalnog naučnog glasila.

Jedan od načina za postizanje zacrtanih ciljeva jeste i nova internetska stranica časopisa sineza.ff.unibl.org kojom će se vidljivost, prepoznatljivost i doseg našeg časopisa, nadamo se, značajno proširiti.

Prvi broj časopisa Sineza sadrži pet originalnih naučnih radova iz filozofije i istorije, četiri prikaza knjiga i časopisa i dva nekrologa. Svi naučni radovi prošli su korekcije recenzenata po ustaljenom principu dvostrukih „slijepih“ recenzija. Nadamo se da će Sineza imati dobar prijem kod naučne i čitalačke publike, što bi Uredništvu predstavljalo dodatni podsticaj za dalji napredak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: