IZIS jedino još ne radi u Banjaluci

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) jedino još ne radi u Banjaluci, a u ostalim Domovima zdravlja ovaj sistem je već nekoliko dana u funkciji.
Kako kažu iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, uslov da omoguće ustanovama rad u IZIS-u jeste da ih obavijeste da su sprovele sve potrebne bezbjednosne preporuke koje su im još ranije dostavljene.

– Dom zdravlja Banjaluka to još nije učinio, odnosno obavijestili su nas da će u toku ove sedmice da sprovedu potrebne sigurnosne mjere. Onog momenta kada ih sprovedu i o tome nas obavijeste, biće im omogućen rad u IZIS-u – ističu iz FZO RS.
Naime, u cilju jačanja zaštite podataka građana, bilo je neophodno dodatno unaprijediti i pojačati mjere politike bezbjednosti.
Budući da je zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata primarni cilj Fonda, zdravstvenim ustanovama su još ranije dostavljene nove mjere politike bezbjednosti kako bi se unaprijedila i pojačala politika bezbjednosti IZIS-a. U skladu sa tim su i zdravstvene ustanove obavezne da sprovedu nove mjere bezbjednosne politike i onim ustanovama koje su to sprovele omogućen je rad u IZIS-u – kažu iz FZO RS.

Napominju da u funkciji još nije propisivanje elektronskih recepata, već se za sada štampaju papirni recepti, a trenutno se rade testiranja sa apotekama.

– Modul za laboratorije, takođe, još nije u funkciji jer su u pitanju eksterni servisi sa kojima moramo biti posebno obazrivi – zaključili su oni.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI