Izabrano rješenje za vidikovac iznad grada

Izložba radova pristiglih na konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja vidikovca na Banj brdu otvorena je večeras u Staklencu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, otvarajući izložbu, kazao je da je ovo dobra praksa izbora najboljih idejnih rješnja putem javnih poziva, naglašavajući da je uz ovaj uspješno okončan poziv za vidikovac, završen i konkurs za najveći gradski park, a da je u toku međunarodni konkurs za Centralno spomen-obilježje.

-Naša ideja je da raspisujemo pozive, međunarodnog ili domaćeg karaktera, u zavisnosti od veličine projekata, kako bismo dobili što kvalitetnija arhitektonska idejna rješenja za budući izgled našeg grada – istakao je on.

Pobjedničko rješenje, kako je ocijenio – u skladu je sa prirodom, što je i traženo.

-Autor pobjedničkog rješenja je otišao i korak dalje pa nam daje prijedlog i hodanje kroz krošnje, što daje jedan poseban doživljaj. Na budućem vidikovcu moguće je i da sjedite, da do 50 ljudi izađe na taj plato i da uživa u prelijepom pogledu nad Banjom Lukom – pojasnio je gradonačelnik, dodajući da slijedi izrada projektne dokumentacije kako bi izgradnja vidikovca počela već ove godine, za šta su i obezbijeđena sredstva u budžetu.

On je dodao da je plan ove gradske administracije da potpuno mijenja izgled grada, na šta će sugrađani biti ponosni – računajući novi Cepter hotel, podzemni tunel koji Trg spaja sa Parkom „Petar Kočić“, izgradnju Centralnog spomen-obilježja na mjestu tzv. Kraševog parkinga, rješenje problema „rupe“ u centru grada, te gradnju najvećeg gradskog parka, za koji su na poziv okončan prošlog mjeseca izabrana najbolja rješenja – dvije druge i dvije treće nagrade.

-Danas smo konačno stavili i tačku na idejno rješenje za famoznu „rupu“ koja se počinje graditi i što ćemo uskoro prezentovati. Godinu dana smo vraćali rješenja koja smo dobijali – naveo je on.

Tokom večerašnje izložbe u Staklencu, Aleksandar Brelak, autor rješenja budućeg vidikovca, koje je ocijenjeno kao najbolje od strane Komisije – kazao je da vidikovac ima tri dijela: donje tribine, pješačku stazu i platformu sa koje se sagledava prostor.

-Bavili smo se i kompletnim okruženjem i predvidjeli mnoge druge sadržaje poput pješačke staze kroz krošnju. Cilj je bio da vidikovac ne konkuriše spomeniku po toj vertikalnosti – naveo je on i pojasnio da objekat vidikovca predstavlja koršnju drveta pri čemu metalna konstrukcija predstavlja grane, a sama platforma – krošnje, koje su prepuštene u prostor kako bi bila što bolja sagledivost sa te tačke.

Sugrađani će ovu izložbu moći da pogledaju do 31. januara.

Podsjećamo, Komisija na čijem je čelu bio gradonačelnik Draško Stanivuković radila je u sastavu: Svjetlana Prole, dipl.inž.arh. zamjenik predsjednika, članovi – Bojan Mikulić, mr vajarstva, Valentina Savić Mandić, dipl.inž.arh. i dr Milijana Okilj, dipl.inž.arh.

Za pobjedničko rješenje izabran je rad autorskog tima iz Banje Luke u sastavu: Aleksandar Brelak, dipl.inž.arh. i saradnici mr.Bojan Vučen, dipl.inž.arh. i Dragan Zrnić, dipl.inž.građ. Rad je nagrađen novačno sa 6.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI