Izabran projektant za izradu Urbanističkog plana, u toku žalbeni rok

Poslije više od četiri decenije, Banja Luka bi uskoro trebalo da dobije novi Urbanistički plan koji će da definiše viziju budućeg razvoja grada, nakon što je izabran izvođač ovog posla.

Na međunarodnom tenderu, ovih dana, izabran je projektant za izradu Urbanističkog plana i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, a vrijednost posla je oko 550.000 KM.

Najbolju ponudu dao je konzorcijum kojeg čini grupa ponuđača: Urbis centar Banja Luka, Centar za planiranje urbanog razvoja – CEP Beograd i JNU Institut za zaštitu i ekologiju RS.

U toku je žalbeni rok i ukoliko ne bude žalbi na izbor projektanta, počeće realizacija izrade ovog strateškog dokumenta.

Kako su istakli u Odjeljenju za prostorno uređenje, riječ je o kompleksnom poslu sa velikim obuhvatom terena koji mora biti uključen u taj prostorno-planski dokument, tako da je za izradu ovog dokumenta potrebno do dvije godine.

Inače, Savjet za izradu urbanističkog plana, u čijem radu učestvuju brojni stručnjaci iz zemlje i regiona, utvrdio je opšte i posebne smjernice kojim će se izabrani ponuđač morati rukovoditi prilikom izrade ovog strateškog dokumenta.

Sve smjernice vode u pravcu da budući Urbanistički plan prepozna Banu Luku kao regionalni centar i grad budućnosti odnosno „smart city“  i „green city“. Takođe, da se očuva kulturni identitet grada i planiraju nove funkcije i sadržaji kojim će se unaprijediti urbani identitet, privredni kapaciteti, komunalna infarstruktura, saobraćaj, turistička ponuda i sve druge oblasti života na koje ovaj dokument direktno ili indirektno utiče.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: