Iz UKC RS odgovorili na tvrdnje da nemaju lijekova

U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je više od 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda.
Ovo su poručili iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, reagujući na istup medicinske sestre Vanje Subašić, koja je u obraćanju putem snimka na društvenim mrežama naglasila da u UKC Srpske nema lijekova za onkološke pacijente, te da je rukovodstvo “dno dna”.

U UKC Srpske naglašavaju da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove, jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi kojim se isti rješavaju.

Dodaju da medicinski profesionalci ove zdravstvene ustanove neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata, što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije.

– Kako bi javnost, a i naši građani bili upoznati sa istinom važno je naglasiti da kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sprovodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, pa tako i za UKC Srpske. Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou. Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer, kako je i sama rekla, u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži – navodi se u saopštenju.
U UKC Srpske naglašavaju da, iz etičkih i moralnih razloga, nemaju namjeru da bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put „razvlače“ po medijskom prostoru, kako bi se „opravdali“ za svoj rad.

– Takođe, nemamo namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja izvijesne radnice. Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske – poručuju iz UKC Srpske.

UKC Banjaluka/”Mi više nemamo lijekova”

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI