Iz RUGIP-a Radojičiću, “Ne dovodite građane u zabludu oko izgradnje Zelenog mosta”

“Predmet „Zelenog mosta“ je problematičan zbog toga što Grad Banjaluka nije na vrijeme provodio promjene u katastru pa su nastali sporni imovinsko-pravni odnosi”, samo je jedna od informacija koje je na adresu medija poslala Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Iz ove institucije su reagovali na izjave gradonačelnika Banjaluka Igora Radojičića i zaposlenih u Upravi grada Banjaluka, zbog kako navode, dovođenja građana u zabludu.

Saopštenje prenosimo u cjelini:

Izjavama gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka da će se kasniti sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata zbog najnovijih odluka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) građani su dovedeni u zabludu.

Naime, RUGIPP je ukinula je odobrenje kojim je bivši direktor ove Uprave Miloš Komljenović nezakonito prenio ovlašćenja sa državnih službenika RUGIPP-a na zaposlene Gradske uprave Banjaluka i omogućio im da bez ikakve funkcionalne, mjesne i stvarne nadležnosti sami sebi izdaju podatke iz jedinstvene evidencije koju vodi RUGIPP i pri tom ne plaćaju zakonom predviđenu naknadu.

Tim odobrenjem, istima je bilo je omogućeno da bez ikakvog nadzora ulaze u prostorije Područne jedinice RUGIPP Banjaluka u vremenu od 9 do 15 časova, svakim radnim danom, kako bi za potrebe Grada ili lične potrebe pribavljali dokumentaciju koja je u nadležnosti RUGIPP-a.

Na osnovu tog odobrenja zaposlenima u Gradskoj upravi Banjaluka bilo je omogućeno da samostalno obavljaju poslove u isključivoj nadležnosti zaposlenih u RUGIPP-u, a veliki broj poslova koje su ova lica rješavala u većini slučajeva nisu se odnosili na sam Grad, već na završavanje predmeta nekim fizičkim ili pravnim licima, nesumnjivo u obostranu korist.

Pozivanje Grada Banjaluka na velike infrastrukturne projekte koji će navodno kasniti zbog najnovije odluke RUGIPP-a apsolutno je neosnovano. Predmet „Zelenog mosta“ je problematičan zbog toga što Grad Banjaluka nije na vrijeme provodio promjene u katastru pa su nastali sporni imovinsko-pravni odnosi.

Ističemo i da je zakonom jasno i precizno propisana procedura izdavanja podataka i vršenja usluga RUGIPP-a , te da u tom smislu ne postoji „skraćeni postupak“na koji se poziva gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, izuzev mogućnosti uplate duple takse za određene podatke ili usluge. Grad Banjaluka nije zakonom izuzet u pogledu plaćanja navedene takse jer bi time ostali građani bili stavljeni u neravnopravan položaj, posebno imajući u vidu da je Ustavom Republike Srpske izjednačena svojina pravnih i fizičkih lica sa svojinom nosilaca svojine javnog prava kao što je Grad Banjaluka.

Dodajemo, RUGIPP je prije pet mjeseci dostavila Gradu Banjaluka kompletnu analizu spornih imovinsko-pravnih odnosa koji se vode pred ovom Upravom po zahtjevu Grada i predložila da sa liste od tada 498 predmeta izdvoji prioritete, a kako bi Područna jedinica RUGIPP-a Banjaluka odredila nekoliko službenika koji bi prioritetno radili na rješavanju tih predmeta. Imajući u vidu opšti interes svih građana, RUGIPP je nastojao da na ovaj način izađe u susret Gradu Banjaluka, ali do danas, niko iz Gradske uprave nije dostavio nikakvu povratnu informaciju.

Napominjemo i da se u Područnoj jedinici RUGIPP Banjaluka svi potrebni podaci, osim kad su u pitanju sporni imovinsko-pravni odnosi, izdaju najdalje u roku od sedam dana. Iz tog razloga, smatramo da je zlonamjerna primjedba Gradske uprave Banjaluka da se na zemljišnoknjižni izvod ili posjedovni list čeka mjesecima.

DIREKTOR

Bosiljka Predragović, dipl. pravnik

Republičko-gradsko prepucavanje preko leđa građana Banjaluke!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: