Iz FZO pozivaju građane da preuzmu svoje kartice do kraja godine

Elektronske zdravstvene kartice Fonda zdravstvenog osigranja (FZO) Republike Srpske, koje budu od danas izrađivane, trajaće 10 godina, umjesto dosadašnjih pet, i Fond poziva građane, koji do sada nisu, da do kraja godine preuzmu svoje kartice, rekla je portparol Fonda Darija Filipović Ostojić.
Ostojićeva je napomenula da je novi rok trajanja elektronskih kartica predviđen novim Pravilnikom o utvrđivanju svojstva osiguranog lica, matičnoj evidenciji i elektronskoj zdravstvenoj kartici koji danas stupa na snagu.

– Kada je riječ o elektronskim karticama koje su ranije štampane, budući da nema tehničkih prepreka, u slučaju da nisu oštećene, te da nije došlo do promjene ličnih podataka i slično, nema razloga da se i one ne koriste i nakon roka važenja koji je na njima naveden – pojasnila je Ostojićeva.

Ona je napomenula da je prvobitni rok od pet godina važenja e-kartica postavljen prvenstveno jer je to bio period garantog roka samog projekta IZIS-a, koji uključuje sve elemente, poput nabavke hardvera, softera, štampanja e-kartica i slično.

– Sada su se stvorili uslovi da rokovi važenja e-kartica traju mnogo duže, kako novih tako i starih e-kartica, odnosno koje su štampane prije 1. juna – rekla je Ostojićeva.
Ona je podsjetila da se stare zdravstvene knjižice mogu koristiti do kraja ove godine, te da je do sada oko 80 odsto, to jeste 740.000 osiguranih lica preuzelo svoju elektronsku karticu.

– Fond je i nakon poziva osiguranicima da preuzimaju svoju elektronsku karticu ostavio mogućnost da se uporedo koristi i stara zdravstvena knjižica, a sve s ciljem da se izbjegne nagli prelazak na ovu novinu, da bi se ostavilo dovoljno vremena za preuzimanje nove kartice, te kako bi se osiguranici što jednostavnije prilagodili novom načinu provjere statusa osiguranja – navela je Ostojićeva.

Prve elektronske kartice uručene su 2020. godine, ali je zbog pandemije virusa korona proces podjele e-kartica bio usporen, te je od prošle godine počela intenzivnija podjela.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI