Istraga o crvenoj tečnosti u Vrbasu i Crkvenoj

Gradska inspekcija pokrenula je istragu zbog izlivanja velike količine nepoznate crvene tečnosti u rijekama Crkvena i Vrbas.

Vodna inspekcija,je na terenu utvrdila da je crvena tečnost, najvjerovatnije animalnog porijekla.

– Po svemu sudeći, izgleda da se radi o ogromnoj količini životinjske krvi, ali ćemo u to moći biti potpuno sigurni tek nakon što Institut za javno zdravstvo analizira uzorke, koje smo uzeli na terenu, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman. On je istakao da se radi o teškom ekološkom incidentu zbog čega će inspekcija preduzeti sve što u njihovoj moći da otkriju počinioce.

Kecman je pozvao sugrađane da inspekciji prijave ukoliko posjeduju bilo kakva saznanja ili indicije ko je odgovoran za ovaj incident. To se, kako ističe, posebno odnosi na mještane Lauša, pošto prve indicije govore da je tečnost bačena u Crkvenu upravo u ovom naselju, da bi se dalje proširila i u Vrbas.

Kecman ističe da će, bez saradnje sa građanima, biti teško utvrditi ko je odgovoran za incident. Ovakvo ponašanje je nedopustivo i gradska inspekcija će preduzeti sve moguće mjere, koje nam stoje na raspolaganju, da bi utvrdili ko je, konkretno, odgovoran za incident. Naši inspektori su od jutros na terenu i istražuju ko je odgovoran, a građani nam tu mogu biti od velike pomoći pošto je do izlivanja došlo u „po bijela dana“ i postoji mogućnost da je neko vidio taj čin – navodi Kecman.

Istovremeno, gradska inspekcija pokrenula je istragu i u vezi drugog ekološkog incidenta, vezanog za lokalitet Novoselije. Kecman kaže da je inspekcija reagovala nakon što su na društvenim mrežama osvanule fotografije kamiona Gradske čistoće sa provučenim crijevom prema Vrbasu.

Naši inspektori su već upućeni na teren kako bi, na osnovu tragova na terenu, utvrdili o čemu se konkretno radi, nakon čega će biti pokrenute sve zakonom propisane mjere – kazao je Kecman.

Prema njegovim riječima, zakon u ovakvim slučajevima propisuje kaznu za preduzeće od 10.000 KM, a ako je riječ o fizičkom licu – 500 KM.

Izvor: banjaluka.rs.ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: