Iskreno i bez političke zadrške

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka i odbornik u Skupštini grada Banjaluka vladajuće stranke u RS, upozorio je da industrija obuće u Republici Srpskoj vapi za školovanim kadrom, dok istovremeno fakulteti nisu prilagođeni stvarnim potrebama tržišta rada.

Ovaj ugledni, uspješni i poznati banjalučki privrednik rekao je da je za njega nepojmljivo da se na nekim fakultetima društvenog smjera u Republici Srpskoj, koji svake godine upisuju stotine studenata, organizuje čak i treći upisni rok.

“Jako sam iznenađen i pogođen kao privrednik , kao čovjek iz realnog sektora koji puni budžet Republike Srpske, da uvodimo treći upisni rok kako bi popunili neke fakultete koje očigledno ljudi ne žele da upišu, jer hiljade takvih ima na birou”, rekao je Umičević za banjaluka.net. Prema njegovim riječima, očigledno je da na silu tjeramo ljude da upišu nešto što ne žele da bi profesori na tim fakultetima imali svoj fond sati i plate što, kako je istakao, nema smisla prema privrednicima. Umjesto toga, Umičević je pozvao da se taj višak sredstava uloži u privredu Republike Srpske, koja vapi za podrškom i školovanom radnom snagom.

“Neshvatiljivo je takvo rasipničko i bezobrazno ponašanje, u ovako teškim vremenima. Čuj treći upisni rok?! Hoćemo li ići do pet? Evo ja predlažem da idemo do deset”, ironično je zapitao ovaj uspješni privrednik, koji je na čelu najvećeg privrednog društva u Banjaluci, koje zapošljava najviše radnika i koje je odgovornim, poštenim, domaćinskim i predanim radom upravo Umičevića, njegovih saradnika i zaposlenih, izraslo u istinskog privrednog giganta, odnosno “Bema” je na čelu sa Marinkom postala prepoznatljivi brend grada na Vrbasu, ali i cijele Republike Srpske.

“Pokretač sam obućarskog fakulteta u Banjaluci koji radi već par godina i jednom godišnje idu u Sloveniju u jednu malu fabriku “Alpina”, a neće da dođu u tvornicu obuće „Bema“ . Ne žele da upišu studente četiri godine uz rad jer tobože profesori ne mogu da rade vikendom, a mi iz privrede nećemo da upisujemo redovne studije jer to nije potrebno, da bi opet profesori imali svoj fond časova i plate uveli su da fakultet traje četiri godine sa 360 bodova, a što u industriji obuće apsolutno nema potrebe, jer su dovoljne tri godine i 180 bo”, istakao je Umičević i dodao da je pisao i resornom ministru, ali da nije dobio nikakav odgovor, ali i naglasio da se pismenim putem obraćao i fakultetu i rektoru. Prema njegovim riječima, industrija obuće vapi za kadrovima.

“Ali ti kadrovi koje oni školuju za sebe nikome ne trebaju jer ne znaju ništa da rade. Pitam sam sebe dokle tako i zašto tako i zbog čega?I ove godine je kompletan studijski program upisan za redovne studente obućare. Ponovo nije prihvaćena moja lična, ali i sugestija privrednika, da se studenti upišu uz rad i tako iz godine u godinu, pitanje samo dokle?”, poručio je Umičević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI