Hrana i prevoz poskupjeli za 26%, stanovanje i režije za 23%

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru 2022.godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 2,1%, dok je na godišnjem nivou inflacija dostigla 17,4 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, više cijene zabilježene su u gotovo svim mjerenim odjeljcima.

Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u oktobru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 1,3%, dok su alkoholna pića i duvan poskupjeli za 0,2%. Cijene odjeće i obuće, kao i namještaja i kućanskih uređaja, porasle su za 1,4%, zdravstva za 0,4%, rekreacije i kulture za 0,7%, obrazovanja za 0,8%, usluga restorana i hotela za 0,7% te ostalih dobara i usluga za 0,8%.

Najviše su poskupjeli stanovanje i režijski izdaci za 8,3%, te prevoz za 1,5%.

Razmjere inflacije najbolje se vide kada se pogleda rast cijena na godišnjem nivou, a što građani i te kako osjete budući da su hrana i bezalkoholni napici u pom periodu poskupjeli za 25,9 odsto, prevoz za 25,8%, a stanovanje i režijski izdaci za 22,9%.

Znatno su skuplji i restorani i hoteli, kod kojih su cijene u prosjeku više za 11,6 odsto, dok su namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće poskupjeli za 11,4%, rekreacija i kultura za 11,3%, a ostala dobra i usluge za 7,8%.

Alkoholna pića i duvan za skuplji su 2,7%, obrazovanje za 2,3%, zdravstvo za dva odsto, a komunikacije za 1,4 odsto.

Prosječni pad cijena zabilježen je samo u odjeljku odjeća i obuća i to za 6,7%.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI